szelfizz defivel!

2019.05.28. 15:34

Szívet védő okoseszközök

Ismerni kell az újraélesztés alapjait és a mobil defibrillátorok használatát.

A sürgősségi betegellátás jelentős részét a szív- és érrendszeri történések (szívinfarktus) teszik ki. A váratlanul lesújtó állapot felismerésének, gyors diagnosztikájának rendkívül fontos szerepe van a beteg életesélyeiben. Ma már az egészségügyi célú okoseszközök korszakában eljutottunk odáig, hogy egy apró névjegykártya nagyságú eszköz is képes jelezni, ha baj van.

„Keressenek fel a város területén kihelyezett defibrillátort, és készítsenek szelfit a készülékekkel.”

Okoseszközök kézközelben

A Wiwe egy magyar fejlesztésű, alapvetően otthoni használatra tervezett, okos­eszközhöz csatlakoztatható EKG-mérő, amit egy percig kell csupán kézben tartani. A képernyőn néhány másodperc után megjelennek az EKG-görbék, emellett a készülék méri a szívritmust és a vér oxigéntelítettségét is, felismeri a ritmus­zavart, figyelmeztet a sztrókra és a hirtelen szívmegállásra.

Megbízható adatokat közöl az okos-EKG

A színkódolt iránymutatásának köszönhetően az idősebbek is könnyen használhatják. Természetesen nem helyettesíti a szakorvosi vizsgálatot, de felhívhatja a figyelmet a szív- és érrendszeri betegségekre. Az adatok továbbíthatók akár a szakorvosnak is – mutatta be az eszközt Boros Attila, az eszközt forgalmazó cég vezetője a Hatzel téri patikában.

Május 27-e a sürgősségi orvostan világnapja, ebből az alkalmából Csikós Péter, a nyíregyházi Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság vezetője fotós játékot hirdetett, amelyben arra buzdítja a megyeszékhelyen élőket, hogy keressenek fel minél több, a város területén kihelyezett defibrillátort, és készítsenek közös szelfit a készülékekkel (ezek listája a www.eualapellatas.hu oldalon is megtalálható).

Tanfolyamot is szerveznek

A képeket meg kell osztani a Facebookon, a posztban pedig megjelölni az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóságot, és mivel fontos, hogy a helyszín jól beazonosítható legyen, a helyet is. A játék hétfőn indult és június 7-én éjfélkor ér véget.

– A legtöbb – fotóval igazolt – életmentő berendezést felkutató játékos egy mobil EKG-t kap ajándékba, valamint, aki legalább egy defibrillátorral közös szelfit megoszt, a játék résztvevőjeként jogosultságot szerez arra, hogy az alapellátás szervezésében, előre egyeztetett időpontban elsajátíthassa az életmentés alapjait.

Az ingyenes, kiscsoportos tanfolyam helyszíne a 100 Éves Patika, ahol a képzés mellett díjmentes vitaminszint-felmérést is végzünk. Az eredményhirdetés időpontja június 14-e – mondta Csikós Péter.

KM

Borítókép: pixabay

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában