bánki

2019.06.26. 08:03

A bánkis diák Gábor Dénes vízióit követte

Mintegy fél évszázada annak, hogy Gábor Dénes a Római Klub alapítóinak egyikeként hatalmas szenvedéllyel vizsgálta a technológia és az innovációk társadalmi környezetét, hatásait.

Fél évszázad múltán a hazai és a határainkon túl élő, magyarul tudó középiskolások körében Gábor Dénes-ösztöndíjpályázatot hirdetett a NOVOFER Alapítvány, hogy ösztönözze a reál tárgyak magas szintű elsajátítását. Az idei pályázati kiírás Gábor Dénes jövőképeire irányul: az innovatív járművek, valamint az új anyagok fejlesztésére és hasznosítására.

Kiaknázatlan terület

Szegedi Ádám Gyula, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Középiskolájának 10. osztályos tanulója egy nagyon időszerű témát, az elektromos és hibrid hajtások alkalmazási lehetőségeit dolgozta fel mezőgazdasági vontatókra, az elektromos meghajtású traktorok létjogosultságának az igazolását tűzve ki célul, ami ma egy teljesen kiaknázatlan terület az energiahatékonyság és a környezetvédelem világában.

Méltó helyszínen

A Gábor Dénes középiskolai ösztöndíjat minden évben a névadó születésnapján adják át, és már a helyszín is méltó a névadóhoz, hiszen a díjazottak az oklevelüket, valamint egy Gábor Dénest ábrázoló ezüstkitűzőt, Gábor Dénes egy könyvét és a ­hozzájuk tartozó pénzdíjat a Magyar Tudományos Akadémia ­Felolvasótermében kapták meg a közelmúltban. ­Fontos megemlíteni, hogy Ádám munkáját édesapja, valamint Szegedi Attila és mentora, Zsigó Zsolt Miklós segítette.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában