Mi történhetett?

2019.06.12. 08:29

Döbbenetes látvány: elpusztult halak a János-tóban

A helyszíni szemle során több ponton is méréseket végeztek a szakemberek.

Elpusztult halakról készült fotók borzolják a kedélyeket az egyik népszerű közösségi oldalon. A fényképek a Balsa melletti János-tónál készültek, s a természetet szerető és védő emberek számára igencsak döbbenetes látványt nyújtanak.

Mentik, ami menthető

– Csónakázni járok a Tiszára, a pünkösdi ünnepet kihasználva vasárnap és hétfőn is voltam a folyónál. A kikötő a János-tónál van, így engem is megdöbbentett a látvány. Fekete színű víz folyt a Lónyay-csatornán keresztül a János-tóba is, a Tiszába is, ráadásul iszonyúan büdös is volt ez a víz. A fekete víz miatt valószínűleg nincs oxigén a vízben, ezért pusztulhattak el a halak úgy a Lónyay-csatornában, mint a tóban. Talán mondanom sem kell, igen elszomorított a sok döglött hal látványa – mondta el lapunknak egy nyírteleki csónaktulajdonos.

Zlehovszky Pál, a János-tó tulajdonosa igyekszik menteni a menthetőt, egy jet-ski járta kedden is a tavat, hogy a víz felkavarásával minél több oxigén legyen a vízben, és szivattyú is segíti a levegőztetést.

– Igazából nem tudjuk a halpusztulás okát, a szakemberek a hirtelen jött meleg miatt oxigénhiánnyal magyarázzák a másfél tonna hal pusztulását. A furcsa csak az, hogy az elmúlt 13 évben nem volt soha ilyen problémánk.

– A katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársai vettek mintát a vízből, most az eredményre várunk. Már kezd tisztábbá válni a víz, szerencsére nem pusztult el minden hal. Az elpusztult halakat egy olyan cég fogja elszállítani, amelyik halmegsemmisítéssel foglalkozik.

A Lónyay-csatorna halgazdálkodási jogával a Tisza-Rétköz Horgászegyesület rendelkezik.

– Többféle verzió is született, hogy mi állhat a történtek hátterében, szerintem a természetes okokat kizárhatjuk – mondta el érdeklődésünkre Radóczi János, a horgászegyesület elnöke. – Úgy gondolom, hogy valamilyen idegen anyag kerülhetett a vízbe. Hogy honnan, s hogy milyen anyag volt, azt nem tudom.

– Az oxigénhiányt azért zárnám ki, mert éppen az elmúlt napokban nagyon bőséges volt a csapadék, szinte mindennap frissültek a vizek. Az oxigénhiány általában a nyár második felében szokott kialakulni, amikor már hosszabb ideje szárazság van, s a vízben lévő különböző szerves anyagok elszívják a halak elől az oxigént – tette hozzá a szakember.

Elemzik a vízmintákat

A kérdéseinket elküldtük a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz is, ahonnan Dudás Szilvia tűzoltó főhadnagy, megbízott szóvivőtől a következő tájékoztatást kaptuk:

– A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól érkezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra bejelentés arról, hogy Gávavencsellőn a Lónyay-főcsatornában tömeges halpusztulás történt. A szakemberek közösen helyszíni szemlét tartottak, amely során több ponton is vízanalitikai méréseket végeztek a szakemberek, továbbá a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Mérőközpontjának munkatársai a főcsatorna és a János-tó bevezető csatornáján több helyen is mintát vettek. A vízminták elemzése folyamatban van. Az előzetes eredmények alapján feltételezhető, hogy az érintett mintavételi pontokon oxigénhiányos állapot alakult ki. Jelenleg a FETIVIZIG másodfokú kárelhárítási készültséget tart fent az érintett szakaszon. A kivizsgálás jelenlegi szakaszában nem állapítható meg a környezetszennyezés ténye – közölte a szóvivő.

Nem történt üzemzavar

Érdeklődtünk a Nyírségvíz Zrt.-nél is, hogy nem volt-e valamilyen üzemzavar a gávavencsellői szennyvíztisztító telepen az elmúlt napokban.

– Nem történt üzemzavar a telepünkön. A János-tónál vizsgálódó katasztrófavédelmi szakemberek a gávavencsellői telepet is felkeresték, de mindent rendben találtak – tájékoztatta szerkesztőségünket Mészáros József, a Nyírségvíz Zrt. csatornázási ágazatának a vezetője.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában