marokszedő

2019.06.24. 09:19

Felidézik a régi aratásokat

Bemutatkoznak a rendezvényen a helyi művészeti csoportok is.

A mai fiatalok talán már azt sem tudnák, milyen is az aratás és cséplés egy korabeli cséplőgéppel, ha nem volna hagyományőrző aratónap minden évben Tiszaeszláron, de szerencsére van, immár 19 esztendeje.

Az ideit június 29-én, szombaton tartják, és megtanulhatja mindenki, aki ellátogat oda, milyen fáradságos munkák előzték meg, hogy kenyér kerüljön az asztalra. Ezt a munkát egykor kizárólag férfiak végezték.

A kötegeket, „markokat” az asszonyok szedték össze, amit kévébe kötöttek. Fokozatosan tértek át a kaszás aratásra, és a kaszálás tudománya apáról fiúra szállt. A rendre, vagyis sorba vágott gabonamagot cséplőgéppel csépelték ki, a gépet egy ember etette, a többi pedig a szalmáról gondoskodott.

Zene, móka, kacagás

Ám a hétvégi esemény nem csupán az egykori hagyományok felelevenítése miatt lesz újból emlékezetes, hiszen ez a nap a kellemes időtöltés és a szórakozás lehetőségét is kínálja. Az aratónap már reggel 8 órakor megnyitja a kapuit, s a helyi mazsorettcsoport még azokat is odacsalogatja, akik elfeledkeztek e jeles napról.

Az ünnepélyes megnyitó után kezdődhet az aratás, ahogy illik, és ahol gabona van, ott új kenyérnek is lennie kell. Lesz is, meg is áldják az egyházak képviselői: Bashalmon, a Jézus szíve kápolna szabadtéri oltáránál, valamint az Ádám-kertben.

Az utóbbi helyen az egyházak képviselői mellett Forró László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökhelyettese mondja az áldást.

Az ebédet követően kezdődhet a mulatság, és miközben ingyenes szűrésen vehetnek részt az egészségük fölött híven őrködök, addig a színpadon Újvári Marika nótaénekes hozza meg a kedvet a folytatáshoz.

Természetesen bemutatkozik a tiszaeszlári tájház, és a helyi művészeti csoportok is felfedik a deszkákon, mennyit fejlődtek az elmúlt esztendőben. A vidámparkkal, kirakodóvásárral, pónilovaglással tarkított mulatságot az est beállta előtt, vagyis 21 órától ígéretes Beatrice élő koncert zárja.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában