bélás

2019.06.04. 10:50

Lassan letelik a húsz év, már csak nyáron lehet beváltani a bankókat

Hamarosan lejár a lila ötszázas, a zöld ezres és a barna ötezres legutolsó beváltási határideje.

A Magyar Nemzeti Bank 1997-ben kezdte meg a jelenleg is használatos modern bankjegysorozat címleteinek kibocsátását, amely az 1947-től forgalomban volt régi sorozatot váltotta fel. Ennek tagjaival 1999-ben fizethettünk utoljára, a jegybank viszont lehetőséget biztosított arra, hogy még tíz évig be lehessen váltani a három legnagyobb címletet.

Holmár Zoltán a régi bankjegyekkel

A tervek alapján a régi ötszáz-, ezer- és ötezerforintost 2009. december 31-én lehetett volna utoljára átváltani törvényes fizetőeszközre, azonban a jegybank azt tapasztalta, hogy ebből a három címletből továbbra is jelentős mennyiség maradt a lakosságnál. Az Ady-portrés lila ötszázasból 2009-ben 3,1 millió, a Bartók-portrés zöld ezresből 3,3 millió, a Széchenyi-portrés barna ötezresből pedig több mint félmillió darabot nem váltottak még át. Lényeges azonban, hogy a megsemmisült, elveszett példányokról nincs konkrét adat, így elképzelhető, hogy az érintett bankjegyekből kevesebb volt ténylegesen a piacon.

Július és szeptember

Az MNB tapasztalata szerint 2009-ig havonta csupán ezer–kétezer darab régi bankjegy áramlott vissza címletenként, a jegybank ezért úgy határozott, hogy meghosszabbítja a bankók átváltási határidejét, ami valamennyi esetében a bevonástól számított húsz év lett. A döntés értelmében a lila Ady-ötszázas és a zöld Bartók-ezres szeptember 1-jéig, míg a barna Széchenyi-ötezres július 27-éig váltható be törvényes fizetőeszközre.

„Akinek van még e három bankjegy valamelyikéből, az kétféleképpen válthatja be újakra.”

Akinek van még e három bankjegy valamelyikéből, az kétféleképpen válthatja be újakra a Magyar Nemzeti Bankban. Megtehetik személyesen az intézmény budapesti pénztárában, vagy a bevont bankjegyeket értéklevélben elküldik a jegybank címére. Ha az MNB szerint a beküldött bankók becserélhetőek, akkor azok ellenértékét postai úton vagy átutalással fizeti ki az érintetteknek.

Gyűjteménybe, szuvenírnek

A becserélésnek azonban több nehézsége is van. Egyrészt a bankjegyek cseréje sohasem nevezhető százszázalékosnak, mert nosztalgikus okokból gyakran teszik el őket gyűjtők, vagy viszik külföldre azokat turisták szuvenírként. Ráadásul a régiségpiacokon és az aukciós oldalakon fel-felbukkanó régi papírpénzek értéke manapság már jóval nagyobb, mint a rajtuk szereplő összeg.

Holmár Zoltán történész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában