Koszorúztak és avattak

2019.06.26. 17:02

Vereckétől Tiszaújlakig

A nyíregyházi rákóczisok az egykori ősök lábnyomában jártak Kárpátalján.

A Vereckei-hágónál elénekelték a Himnuszt

Fotó: Holló Ferenc

Rákóczi nyomában – Vereckétől Tiszaújlakig címmel nemrégiben a Rákóczi Szövetség 50 tagú nyíregyházi csoportja vett részt kétnapos kiránduláson a Rákóczi Szövetség Kárpátaljai Utazási Programján nyert támogatásnak köszönhetően. Dalmay Árpád, a szövetség nyíregyházi szervezetének elnöke számolt be az élményeikről.

A Vereckei-hágónál elénekelték a Himnuszt
Fotó: Holló Ferenc

Énekszó a honfoglaló ősökért

– A kissé hosszadalmas határ­átkelés után a Vereckei-hágó felé vettük az irányt. Útközben rövid megállót tartottunk a málenkij robotra elhurcoltak szolyvai emlékparkjában, mivel egyik útitársunk három tiszakerecsenyi nagybátyja halt meg a szovjet lágerben. A hágón nemcsak arra emlékeztünk, hogy 1703. június 16-án itt lépett hazai földre kíséretével a Nagyságos Fejedelem, hanem honfoglaló őseink emlékének is adóztunk. Megkoszorúztuk az emlékművet, majd elénekeltük a Himnuszt.

– Utunk következő állomása Munkács belvárosa volt, ahol megtekintettük a ­Rákóczi-kastélyt, más néven a Fejér-házat, elhelyeztük koszorúnkat a fejedelem emléktáblájánál, majd rövid sétát tettünk a városközpontban. Innen szálláshelyünkre, a csetfalvi ­Dorottya vendégházba érkeztünk, ahol vendéglátóink a múlt évihez hasonlóan nagy szeretettel és bőséges vacsorával fogadták a csapatot.

Koszorúztak és avattak

– Másnap reggel, indulás előtt felemelő ünnepségen vettünk részt a faluban. A helyiek Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulójára emlékeztek az írónak a református műemlék templom falán elhelyezett emléktáblájánál. Népviseletbe öltözött helyi diáklányok adtak megható, szívhez szóló műsort, majd szervezetünk elnöke mondott emlékbeszédet. Kitért arra, hogy az író édesanyja, Pallagi Erzsébet Csetfalván született 160 évvel ezelőtt, és maga Móricz is járt a ’20-as években a faluban, rajzolgatta a 18. századi mennyezeti fakazetták ábráit. A megemlékezés végén felavattuk azt a márványtáblát, amelyet a Beregszászért Alapítvány ajándékozott a helyieknek, Somogyi Árpád szép Móricz-plakettjével.

– Csetfalváról a közeli Tiszaújlakra, a kurucok tiszabecsi átkelésének emlékére állított turulos emlékműhöz mentünk, felidéztük a szabadságharc első győztes csatáját, elhelyeztük koszorúnkat. Kétnapos kirándulásunk utolsó állomásán, Beregszászon megkoszorúztuk Zagyva László nyíregyházi szobrászművész alkotását, valamint a város piacterén 1703. május 22-én zászlót bontó Esze Tamás mellszobrát.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában