Kisvárda

2019.10.04. 18:02

Kisvárdára gurult a flotta első darabja

A mentőszolgálat kormányzati támogatással 160 új mentőautót szerez be, ebből az első a Felső-szabolcsi városba érkezett pénteken.

– Hatezer esethez vonultak, több mint 200 ezer kilométert tettek meg tavaly a megye útjain a kisvárdai állomásról kiguruló mentőautók. Az ágazatban az elmúlt években sikerült lecserélni a régi fehér kocsikat, helyettük a sárga mentők állnak rajtra készen, ha baj van. Az Országos Mentőszolgálat gépkocsiparkja folyamatosan fiatalodik, az elmúlt években a járművek átlag életkora 5 év alá csökkent. A biztonság, a gyorsaság elengedhetetlen a mentésben, ezért az idén újabb 160 kocsi állhat szolgálatba, a beszerzés első darabja frissen, a futószalagról kerül Kisvárdára, az esetkocsi a környező 26 település sürgősségi betegellátását teszi biztonságosabbá – fogalmazott dr. Csató Gábor.

Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója hozzátette: az új mentőautókban lévő mentési eszközök a legmagasabb technikai színvonalat képviselik, országos szinten több mint 3 milliárd forintot fordítanak az ágazatra; defibrillátorokat, lélegeztetőgépeket, monitorokat vettek az autókba – hangzott el a kisvárdai kórház tárgyalójában, ahol ünnepelni gyűltek össze az egészségügyi dolgozók.

Hegyi Henrik D., az intézmény főigazgatója mutatta be részletesen azokat az általa apró fejlesztéseknek nevezett beruházásokat, melyek a kórház fegyelmezett gazdálkodásának köszönhetően valósultak meg, ugyanis a finanszírozási rendszer többletpénzzel jutalmazza az adósságmentes intézményeket. Ebből épülhetett meg 2520 négyzetméteren egy új 110 férőhelyes aszfaltozott parkoló, amit nemcsak a dolgozók, hanem a betegek és hozzátartozóik is díjmentesen használhatnak. A parkolási gondokat fontos volt kezelni, s jogos igény merül fel a terület bővítésére is.

– Az alkoholizmus és a drog használata nagy problémát jelent ellátási területünkön is, sajnos egyre többen kerülnek be alkoholmérgezéssel, gyógyszer- vagy kábítószer túladagolással a sürgősségi osztályra. Évekig nem volt egy elkülönített hely az intoxikált betegek részére, a súlyosabb esetek pedig sokszor nehéz helyzetbe hozták a többi beteget, és az őket ellátó szakszemélyzetet. A piros körrel jelölt épületet, a sürgősségi szomszédságában alakítottuk ki, így az osztályhoz integráltan, de attól elszeparáltan működhet az új detoxikáló – mutatta a kivetítőn a főigazgató, és máris rátért a következő fontos, a dolgozók munkakörülményeit javító építkezésre.

– Óriási adatbázissal dolgozik kórházunk, ehhez komoly szerverparkunk van, de helyünk kevés volt. Az informatikai és a kontrolling osztály egy légtérben, egy közel 20 éve kialakított épületrészben végzi feladatát, a szobák elrendezése sem volt ideális a kényelmes és zavartalan munkavégzéshez, ezért időszerűvé vált legalább 200 négyzetméterrel megnövelni a részleg életterét. Az új helyiségek megjelenésükben is a kor elvárásinak fognak megfelelni, egyelőre a termeket tettük rendbe, ezután jönnek a bútorok és eszközök. Láthatják majd a terepbejáráskor, hogy a lapos tetőt zöldteraszként hasznosítottuk, hisz ráfér dolgozóinkra a „pihenés” – mondta a főigazgató, majd a protokoll szerint az említett helyszíneken Leleszi Tibor polgármester és dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő, kormánybiztos jelenlétében átvágták a nemzeti színű szalagot.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában