2019.11.16. 19:05
Jó minőségű gabonából sül finom kenyér – Pékakadémia Nyíregyházán
A Magyar Pékszövetség 2019.évi közgyűlésével, a szervezet éves beszámolójával folytatódott szombaton Nyíregyházán a Pékakadémia.
Fotó: pixabay
A sütőipar időszerű kérdéseivel foglalkozó rendezvény vendége Tarpataki Tamás az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára volt, aki a gabonapiac helyzetéről tartott előadást.
Elmondta: – Sokkal több gabonát és olajos magvat állítunk elő, mint amennyit a saját sütőiparunk és élelmiszeriparunk felhasznál. A szántóföldi növénytermesztésben az utóbbi években az arány egy kevéssel eltolódott az olajos magvak irányába, ugyanis a magvakat jó áron lehet eladni.
Az idei gabonamérleg szerint: 5 millió tonna búza, 8 millió tonna kukorica termett hazánkban, amelynek 45-50 százalékát exportáljuk. A hazai mennyiségből a malomipar 1,2 millió tonnát őröl le, 800 – 900 ezer tonna liszt külföldre kerül.
A jövőben a szaktárca azt szeretné elérni, hogy alapanyag helyett az előállított termékek exportja növekedjen inkább, a kész terméket jobban megérné értékesíteni – jegyezte meg a helyettes államtitkár.
A kétnapos szakmai találkozón a sütőipar helyzetéről és jövőbeli fejlesztési lehetőségeiről, az ágazatban tartósan fellehető munkaerőhiány megoldási lehetőségeiről is szó esett.
Megközelítőleg hatezer dolgozó hiányzik a sütödékből, főleg a szakképzettséget igénylő munkaköröket nem tudják feltölteni az üzemek – nyilatkozta Septe József a Magyar Pékszövetség elnöke. A szervezet országos vezetője szerint ebből kilábalni nehezen lehet, és a szakképzés fejlesztésével is csak lassan apadhat a szakemberhiány.
– Éppen ezért a sütödéknek az eddiginél jóval többet kell foglalkozniuk az automatizálással, annak érdekében, hogy kevesebb kézi munkaerőre legyen szükség. Azt látjuk az elmúlt időszakban akik tehették, gépekre és digitalizációra nem sajnáltak költeni – tette hozzá Septe József.
A szombati közgyűlésen dr. Kovács Ferenc polgármester is köszöntötte a péktársadalom képviselőit. Hangsúlyozta, hogy az ágazatban dolgozók nehéz munkát végeznek, ezért megérdemlik a társadalmi megbecsülést.
– A kenyér évezredek óta alapvető élelmiszer, emlékszem nagymamám kenyerének ízére, de ahány ország annyi féle szokás szerint sütik meg, ezért bármerre járok a világban, a kenyeret mindenütt megkóstolom.
A magyar pékek büszkék lehetnek termékeikre, és az külön öröm, hogy a hazai termékek egyik rangos versenyén az idén két kategóriában is a nyíregyházi Vela Pékség állhatott dobogóra –mondta a polgármester.
KO
(A találkozó részletes beszámolóját a Kelet-Magyarország hétfői számában olvashatják.)