Budaörs

2019.11.26. 19:17

Újratemették a Nyíregyházán exhumált német katonákat

A magyar hősi halottak Nyíregyházán lelnek majd végső nyugalomra.

Akik figyelemmel kísérték a megyénkben dolgozó hadisírgondozók munkáját, olvashattak a lapunkban arról is, hogy Nyíregyházán a Hősök temetője melletti területen 26 német és 13 magyar hősi halott katonát exhumáltak a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség (VDK) és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság szakállományával.

A német katonákat az ország más területein exhumált 160 hősi halott társukkal együtt, valamint szintén az ország más területein exhumált 19 magyar katonát Budaörsön, a Német–Magyar Katonai Temetőben november 7-én katonai tiszteletadással temették újra a VDK magyarországi képviselői, a Német Nagykövetség katonai attaséja, a történelmi egyházak tábori lelkészei, a budaörsi önkormányzat, a Honvédelmi Minisztérium, a Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, civil szervezetek, katonai hagyományőrzők jelenlétében.

A Nyíregyházán exhumált magyar hősi halottakat a nyíregyházi Északi temető katonai parcellájában temetik majd újra a hadisírgondozók. Budaörsön a megemlékezőket Kovács Imre, a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség magyarországi megbízottja köszöntötte.

Véres küzdelem Budapestért

A szövetség német elnökségi tagja, Tore May beszédében felidézte a Budapestért vívott véres küzdelem történetét, kiemelve, hogy a magyar főváros ostromának 500 ezer magyar, német és szovjet katona, valamint civil esett áldozatául. Megemlékező beszédet mondott Maruzs Roland alezredes, a HIM Hadisírgondozó Osztály Belföldi Hadisírgondozó Osztály vezetője.

A jelenlévők mind a német, mind a magyar parcellánál imát mondtak az elesettek emlékéért Jákob János dandártábornok, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat protestáns tábori püspöke, Takács Tamás ezredes, a szolgálat Katolikus Tábori Püspökség lelkészi kar vezetője és Barbara Lötzsch, a Budavári Német Ajkú Evangélikus Gyülekezet lelkésze vezetésével. A megemlékezés a főkeresztnél tartott koszorúzással ért véget, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hadisírgondozók koszorúját Kertész József százados, honvédelmi nevelésért és hadisírgondozásért felelős tiszt helyezte el – tájékoztatta lapunkat Komiszár Dénes hadisírgondozó tartalékos főhadnagy.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában