Tartalmi fejlesztéseket is megvalósítottak

2019.12.17. 11:53

Ökobarlang a Kossuthban!

Az iskolában kialakítottak két laboratóriumot és egy oktatóstúdiót is.

Fotó: Pusztai Sándor

Öt évvel ezelőtt fogalmazódott meg az a cél, hogy a természettudományos oktatás a gimnázium képzési profiljában kapjon hangsúlyosabb szerepet – kezdte a keddi sajtótájékoztatón Babicz Gyöngyi, a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium igazgatója. Az iskola terveit nagymértékben elősegítette egy elnyert pályázat és az ebből származó közel 75 millió forint, melynek köszönhetően kialakítottak egy úgynevezett ökobarlangot, melyhez két vadonatúj laboratórium tartozik, valamint egy oktatóstúdiót, ahol a filmkészítés alapjaival ismerkedhetnek meg a diákok.

 

– Emellett beszereztünk olyan modern kísérleti és informatikai eszközöket is, melyek segítségével a matematika, a fizika, a biológia, a kémia és a földrajz tantárgyak tanítási és tanulási módszerei az eddigiekhez képest hatékonyabbá és élményszerűbbé vált – mondta Babicz Gyöngyi igazgató.

Az iskola felszereltségének javítása mellett komoly tartalmi fejlesztéseket is megvalósítottak a tantestület tagjai, húsz pedagógus különböző továbbképzéseken és workshopokon vett részt. Ezeken sikerült négy új oktatási módszert is kialakítani, kidolgozni, melyek a következő témakörökben születtek meg: társadalmi és globális felelősségvállalás, fenntartható gazdálkodás; az informális tanulási tartalmak bővítését célzó feladatok és tevékenységek kidolgozása; innovációs műhelyek működtetése élménypedagógiai módszerekkel; közösségfejlesztő programok, játékok, vetélkedők tartalmi fejlesztése.

– Az utóbbi években intézményünkben megnövekedett a természettudományos ismeretek iránti igény és egyre több fiatal szeretne ezekből a tárgyakból emelt szinten eredményes érettségi vizsgát tenni azért, hogy a munkaerőpiacon jobb lehetőségekkel tudjon elindulni. A pályázat során beszerzett eszközöket sikerrel használják a gyerekek azon a két szakkörön, melyeket a kilencedik, tizedik és a tizenegyedik évfolyamon tanulóknak indítottunk. A szakköri foglalkozásokon a különféle kísérleteket, vizsgálatokat, elemzéseket a megfelelő környezetben és infrastrukturális háttérrel végezhetik el a diákok – fogalmazott az intézmény igazgatója, aki hozzátette: a hamarosan véget érő projekt során olyan ismeretterjesztő és kompetenciafejlesztő programokat is szerveznek a pedagógusok, melyek révén a diákok a fenntartható gazdálkodással, a környezettudatossággal és az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismeretei bővülhetnek.

A projekt célcsoportját a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium tanárai és tanulói képezték, de együttműködő intézményként bevonták a Túróczy Zoltán evangélikus iskola és a Szent Miklós görögkatolikus iskola pedagógusait és diákjait is.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában