szilveszterkor szolgálatban

2020.01.02. 07:03

Ki bulival, ki munkával lépett át az új évbe

Megyénkben szerencsére nem okoztak bajt a pirotechnikai eszközök.

Fotó: Sipeki Péter

Összesen 3068 esetet láttak el a mentők szilveszterkor, az éjfél és a hajnali 4 óra közötti időszakban a mentőegységek folyamatosan dolgoztak – olvasható Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerdai közleményében. Országszerte 14 pirotechnikai eszköz okozott balesetet: a mentőszolgálat munkatársait jellemzően kéz- és arcsérülések miatt riasztották.

 

Több mint kétszáz embert kellett túlzott alkoholfogyasztás miatt kórházba vinni, tíz százalékuk kiskorú volt – írta a szóvivő. A szilveszteri tűzijátékok több mint ötven tüzet okoztak – ezt már az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Mukics Dániel közölte.

Szilveszterkor 177 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba: volt, ahol egy garázs teteje, máshol az óvoda melléképülete gyulladt ki, de nyári konyhában és erkélyeken is okozott tüzet az odarepült tűzijáték.

Megyénkben szerencsére nem történt baj, a rendőröknek és a tűzoltóknak is csendesen telt a szolgálat.

Nincs még egy olyan nap, mint az utolsó az évben: csak ilyenkor rendeznek egyszerre ennyi házibulit, ilyenkor durran a legtöbb pezsgős­dugó és fogy a legtöbb virsli, az éjfél előtti és utáni órák szinte mindenki számára a felhőtlen szórakozásról szólnak. Ahhoz azonban, hogy biztonságban és minden gondról megfeledkezve bulizhassuk át magunkat az óévből az újba, sokaknak kell éberen, a szeretteiktől távol és bevetésre készen töltenie december 31-ét.

Kevés riasztás

– Csendes volt a szolgálat, alig érkezett riasztás, és ebből az egyik még téves is volt. Ez szokatlan, mert ilyenkor mindig sokan hívják a tűzoltókat – mesélte lapunknak Szabó István, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szolgálatparancsnoka. – Ez volt a hetedik szilveszterem, amit szolgálatban töltöttem. A legnehezebb évbúcsúztató éjszakám pár évvel ezelőtt volt, amikor egy lakástűzhöz riasztottak minket, és oltás közben a –15 fokos hidegben még a vizes tűzoltóruha is ránk fagyott.

 

Szabó Istvántól megtudtuk: a kollégáival mindig beosztják, ki dolgozzon az ünnepeken, aki például karácsonykor szolgálatban volt, az otthon maradhat szilveszterkor, az év utolsó napja pedig bensőséges hangulatban telik, egy jelképes ünneplés is belefér. Amikor beköszönt az új év, a szolgálatosok telefonon köszöntik a szeretteiket, hiszen a helyüket semmiképpen sem hagyhatják el.

– A családom nehezen viseli, hogy nem lehetek velük, hiszen három pici gyerekem van, és a feleségemnek nélkülem kellett otthon helytállnia – mondta Szabó István és hozzátette: a családja nagyon várta haza, reggel kölyökpezsgővel készültek.

Mint egy átlagos péntek

Polonkai Dániel, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság szolgálatparancsnoka is munkával töltötte a szilvesztert, ami csendes volt: nem történt különös intézkedést igénylő eset a szabolcsi megyeszékhelyen. – Tapasztalataim szerint

december 31-én olyan szolgálatban lenni, mint egy közepesen erős, bulizós péntek estén.

Talán ez annak is köszönhető, hogy mivel mindenki ünnepel, az emberek toleránsabbak egymással, nem jelentenek be minden bulit csendháborítás miatt – tette hozzá.

– A kollégákkal mindig készülünk virslivel és alkoholmentes pezsgővel, hogy mi is köszönthessük az új évet, de szigorúan csak akkor, ha a pihenőidő ezt engedi: az elsődleges minden esetben a rend és a biztonság.

Polonkai Dániel elmondta: a családja elfogadta, hogy a hivatása miatt nem mindig töltheti velük az ünnepeket – ha nem kellett volna dolgoznia szilveszterkor, kisgyermekes családapaként otthon várta volna az új évet.

Fontos felkészülni

A Nyíregyháza-Kertvárosi Polgárőrség tagjai sem tétlenkedtek az év utolsó napján, a szolgálati beosztás szerint Szabó László elnök és Palicska Péter alelnök az MRFK-től átvett szolgálati gépkocsijukkal rótták a köröket a városrész utcáin.

Szabó László lapunknak elmondta: mivel néhány óvintézkedéssel megelőzhetőek a szilveszteri balesetek, elengedhetetlennek tartják, hogy a szolgálat részeként tanácsokkal lássák el az ünneplőket. Így tettek most is: felhívták a lakosság figyelmét a tűzveszélyes eszközök helyes használatára és arra, hogy mivel a háziállatok számára december 31. éjszakája fokozott stresszel jár, célszerű a kedvenceket ilyenkor a négy fal között tartani.

NA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában