341 tanuló jelentkezett a

2020.01.15. 15:19

Szakmai verseny a kamarában

Megyénkben 36 szakmában 341 tanuló jelentkezett a szakmai versenyekre.

A versenyt a nappali tagozatos, végzős diákok részére hirdették meg

Forrás: Kamara

Január elején megyénkben is megkezdődtek a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) elődöntői. A versenyeket a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az Innovációs és Technológiai Minisztériummal karöltve hirdeti és szervezi meg az iskolarendszerű, nappali tagozatos, végzős diákok részére. A versenyzők január 6. és 22. között adnak számot tudásukról.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 36 szakmában 341 tanuló jelentkezett a szakmai versenyekre. Az idei versenyben a legnagyobb számú jelentkezéseket hegesztő, magasépítő technikus, szakács és vendéglátás-szervező szakmákban regisztrálta kamaránk – tájékoztatta lapunkat Nagyné Varga Katalin, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára. Hozzátette: a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjére a 13. Szakma Sztár Fesztiválon kerül sor Budapesten, mégpedig április 20. és 22. között.

Cukrásznak tanul

Bíró Zoltán a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma végzős diákja, cukrásznak tanul, a napokban ő is részt vett a Szakma Kiváló Tanulója Verseny nyíregyházi elődöntőjében. Mint azt lapunknak elmondta: ha a feladatsor hatvan százalékát sikerrel teljesítette, mentesül az év végi szakmai vizsga írásbeli része alól, sőt továbbjut a fővárosi döntőbe.

– Az osztályból hatan vettünk részt a versenyen, ami előtt nagyon izgultam, bár megmondom őszintén, nehezebb feladatsorra számítottam. A kérdések három nagyobb témakört öleltek fel, mégpedig az általános elméleti részt, a vendéglátóipari gazdálkodást és az élelmiszer-ismeretet, számomra az utóbbi rész volt a legnehezebb – fogalmazott a sipkays diák, Bíró Zoltán. Elmondta azt is, hogy kaptak kifejtős kérdéseket is, ahogy arra is kíváncsiak voltak a feladatsor összeállítói, hogy miként készülnek bizonyos krémféleségek, torták, édességfélék.

– A versenyre sokat készültünk az iskolai tanórákon is, nem volt könnyű, mert ott voltak még a szalagavatós próbák is. Sokat segítettek a felkészülésben Papp Bernadett, Strankula Katalin és Fucskó Valéria tanárnők is – mondott köszönetet a pedagógusoknak Bíró Zoltán, akitől megtudtuk azt is: nem olyan „habkönnyű” a cukrászok élete, mint azt sokan gondolják, az ételkülönlegességek és sütemények mögött ugyanis rengeteg munka van.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában