jegyzet

2020.02.05. 09:21

A kenus mosolya

Nyéki Zsolt

Nem vesszük komolyan addig, amíg olyan embert nem szegez a falhoz, aki fontos nekünk, akit ­szeretünk, ismerünk, tisztelünk. Még a gon­dolatot is távol tartjuk ma­gunktól: „Nem, nem… Ez csak mással fordulhat elő, hiszen nincs semmi bajom, egészséges vagyok!”

Nem hisszük el, nem ­akarjuk elhinni, hogy ez bármikor, bárkivel megtörténhet. Velünk is. Aztán döbbenten és tanácstalanul torpanunk meg, ha a családon belül sújt le a hír… – és rohanni ­kezdünk csodatévő emberek után, és mindent megadnánk a Szent Grálért, az örök élet kelyhéért, mert az nem lehet… S az is fohászkodni kezd, aki addig nem hitt az ima erejében.

Akkor sem akarunk hinni a szemünknek, ha egy legendás sportolóról, egy rajongásig szeretett film­sztárról jelennek meg a képsorok, hogyan sorvad el az irigységtől övezett tökéletes testük, hogyan gyűri maga alá őket a kór, a rák. Sportnapilapunk, a Nemzeti Sport cím­oldaláról gyerekkorom egyik legendája mosolygott ránk a minap, de hát az a mosoly…

Wichmann Tamás őszintén és nyíltan beszélt daganatos betegségéről: „Fájt a gyomrom, gondoltam, elmúlik. El is múlt, egy ideig, de aztán újra fájt. Így derült ki, hogy baj van.” Kétszer is elolvastam az interjút, eltöprengve azon, hogyan készül fel élete utolsó nagy küzdelmére a kilencszeres világbajnok kenus, és hogy vajon hányan fogadjuk meg az üzenetét: menjen szűrővizsgálatokra, aki még teheti.

Lapunk tegnapi számában is megosztottunk egy tanulságos történetet, aztán megjelent a világnapi statisztika: az Európai Unióban kilenc másodpercenként diagnosztizálnak rákos megbetegedést, évente 3,5 millió embernél, Magyarországon csaknem 33 ezer ember veszti életét daganatos megbetegedésben. Mi kell még, hogy megtegyük, amit meg kell? Persze a hipochondria sem jó, a képzelt betegség is képes valóban beteggé tenni, de nem árt az óvatosság, a rendszeres szűrővizsgálat meg főleg, amelynek súlyát, ha mástól nem, azoktól el kell fogadni, akik már szembenéztek a halállal.

A kulcsszavak adottak: megelőzés, korai felismerés, kezelés, életminőség. Az egészségügy várja az elhivatott munkatársakat, az anyagi megbecsülésük is javul, de csak akkor tudnak segíteni nekünk, halandóknak, ha komolyabban vesszük az életünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában