nyelvtanulás

2020.02.27. 16:59

Francia lektor segíti a nyelvtanítást és -tanulást

Az ősztől kéttannyelvű első osztályt indító Apáczai az első fecske, ami könnyen „nyarat csinálhat”.

A Budapestről érkezett attasét és delegációját énekekkel és zenés előadással fogadták a francia nyelvi irányultságú osztályba járó ötödikesek

Fotó: Palicz István

Jacqueline Plessis oktatási együttműködési attasé, a magyarországi Alliances francaises-ek koordinátora látogatott el csütörtökön a nyíregyházi Apáczai Csere János általános iskolába, ahol ősztől francia–magyar két tanítási nyelvű osztály indul felmenő rendszerben az első évfolyamon.

Andó Károly intézményvezető elmondta: az országban elsőként indul ilyen képzés általános iskolában, korábban csak gimnáziumok kaptak erre lehetőséget.

Szeptemberben – a tervek szerint – 25 kisiskolás kezdi meg a kommunikációs helyzeteken nyugvó, játékos nyelvtanulást.

A kicsiknek 8 nyelvórájuk lesz egy héten, sőt, néhány készségtantárgyat (ének, rajz, testnevelés) is idegen nyelven fognak tanítani nekik. Az Erdő sori iskolában az osztály előrehaladását anyanyelvi lektor segíti majd , aki nem más, mint Toan Nguyen.

Rajna Beatrix tanítványai korhű ruhába bújva perdültek reneszánsz táncra | Fotó: Palicz István

A huszonéves francia állampolgár az anyanyelvén kívül angolul is jól beszél, két hete érkezett az Apáczaiba. Elismerően szólt a felső tagozatos francia nyelvet tanuló diákok felkészültségéről, lelkesedéséről, a rangos nyelvi versenyeken elért sikerekről, Kutasi Angéla és pedagógustársai lelkiismeretes munkájáról.

Minél előbb, annál jobb!

Nem lehet elég korán kezdeni – szokták mondani, az idegennyelv-tanulásra pedig ez különösen igaz, hiszen a kisiskolások szivacsként szívják magukba az új ismereteket, amik mélyen bevésődnek az elméjükbe – mutatott rá Jacqueline Plessis.

Az oktatási együttműködési attasé elmondta: első fecskeként tekintenek az ősztől francia–magyar kéttannyelvű osztályt indító Apáczaira, s bíznak benne, hogy más intézmények is követik majd a példáját.

– Mintegy 300 millióan beszélnek franciául a világon. Sokan úgy vélik, nehezen tanulható, szerintem, kellő motivációval és kitartással, kiváló pedagógusok segítségével nem jelent nagy kihívást – jegyezte meg a fél éve Magyarországon élő Jacqueline, aki kérdésemre – „És ön hogyan boldogul a magyar nyelvvel?” – tört magyarsággal, mosolyogva így válaszolt: „Kedves István! Én sajnos még nem beszélek jól magyarul...”.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában