Közgyűlés

2020.02.06. 17:00

Maratoni hosszúságú „elbeszélés”

Az utóbbi évtized legterjedelmesebb városi közgyűlését tartották csütörtökön több mint öt órán keresztül.

Fotó: Máté János

Alig észrevehető nyelvbotlással indult a februári városi közgyűlés, de mint később kiderült, freudi elszólás volt: „A közgyűlés megküzdése előtt...” – szólt a mikrofonba dr. Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármestere. A küzdelem, a szócsata, a vita áthatotta a Krúdy termet, ahol jóformán csak addig volt nyugalom, amíg egyperces néma főhajtással emlékeztek meg dr. Endreffy Ildikóról, aki 1990-1994-ig volt a megyeszékhely alpolgármestere.

Virtuálisan autóbusz gördült a patinás helyiségbe, az apropót az esztendő elejétől hatályos, a helyi menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatásról szóló előterjesztés szolgáltatta.

 

– Az önkormányzattal kötött, tíz éves szerződés során az eddiginél átláthatóbb, kiszámíthatóbb működtetést szeretnénk a helyi igényekhez igazodva, az utazóközönség megelégedésére. Hetvenegy településen látjuk el a hasonló szolgáltatást, ez a tudásbázis garanciát adhat a lehető legjobb működési modell kialakításához – mondta Ungvári Csaba, a Volánbusz Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettese.

Az ellenzéki képviselők kérdéseire reagálva Podlovics Roland projektvezető közölte, hogy „racionális döntés lenne, ha a Volánbusz telephelyéről a Tiszavasvári útra kerülnének a buszok, ám erről még egyeztetni kell a minisztériummal és a várossal”.

– Emlékezhetünk a Volánbuszba olvadt ÉMKK-időszakra: nehéz, perekkel terhelt évek vannak mögöttünk. Azóta a helyzet megváltozott, a Volánbusznak Nyíregyháza az egyik legjobb, bár kemény stratégiai partnerének számít – fűzte hozzá dr. Kovács Ferenc, majd a képviselők egyhangúlag elfogadták a napirendi pontot. A 2020-as költségvetésről szóló előterjesztés több mint két és fél óráig tartott. Érvek és ellenérvek hangzottak el az önkormányzati háztartásról, és végig érezhető volt, hogy az ellenzékieknek sok kifogásuk van. Személyeskedésektől sem mentes hozzászólásokkal bizonygattak az igazukat a szemben álló felek. Szinte egy irodalmi alkotást lehetne írni a több órás szócsatáról, azonban nem regényt, hanem „elbeszélést”. Jeszenszki András (Összefogás) többször hangsúlyozta, hogy érzése szerint elbeszélnek egymás mellett. Dr. Kovács Ferenc felvetette, hogy tartsanak egy politikai vitanapot a filozófiáról, a morálról és az elbeszélésről, azt viszont sajnálja, hogy ide jutott a költségvetésről szóló napirendi pont. Az ellenzék tizenöt módosító indítványt nyújtott be, és mindegyiket 13:9 arányban leszavazták a kormánypártiak. A 61,19 milliárd forint főösszegű költségvetést is 13 igennel, 9 ellenében fogadták el.

Döntés született arról is, hogy összesen 42 millió forinttal támogatja a város a kiemelt rendezvényeket: böllérfesztivál, Hello, Nyíregyháza!, városnap, gyermeknap, XIII. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál, Tirpák Fesztivál, évbúcsúztató programok.

Első körben tizenöten

Több évtizedes probléma a Keleti lakótelepi szegregátumban élők lakhatása. Az önkormányzat megpályázta az európai uniós programot, mely révén első körben 15 család költözhet át a Huszártelepre felújított, komfortos, szociális bérlakásokba. Olyanok, akik nem rendelkeznek tartozással, az életvitelük is megfelelő, és ezt maguktól szeretnék is. Az erről szóló napirendi pontot is elfogadták a képviselők. Az ott élők közül mintegy tizen jelentek meg a közgyűlésen, őket arra kérte a polgármester, hogy írásban közöljék az észrevételeiket.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában