Nyíregyháza

2020.03.27. 17:20

Lakógyűlés? Szó sem lehet róla!

Ha a veszélyhelyzetet megszüntetik, ütemesen és gyorsan le lehet majd bonyolítani az elmaradt közgyűléseket.

Forrás: KM-archív

Fotó: PeterBalint+36309229188

„Elmarad!” – olvasható nagy, piros betűkkel a Vasgyár utca 2/F alatti társasház földszinti tájékoztató táblájára korábban kifüggesztett közgyűlési meghívón.

Március 23-án este – a vonatkozó törvényi előírás szerint – többek között a költségvetés elfogadásáról, valamint az idei pénzügyi tervekről kellett volna döntenie a nyíregyházi lakóközösségnek, ám a koronavírus miatti veszélyhelyzet átírta a forgatókönyvet.

A városban tekintélyes mennyiségű társasház közös képviseletét ellátó „Lakisz” Ingatlankezelő, -Fenntartó, Építő és Szolgáltató Kft.-nek, valamint a szövetkezeti lakásokat üzemeltető Lakszövnek több tucat közgyűlést kell, illetve kellett elnapolnia bizonytalan időre.

Kevés a mozgósítható ember

– Ha elmaradnak a közgyűlések, döntés híján bizonyos intézkedések végrehajtására nem lesz felhatalmazásuk a közös képviselőknek, azt pedig, hogy mikor tudjuk majd pótolni ezeket az alkalmakat, egyelőre nem tudni.

A társasházak napi működését jelentősen nem befolyásolja az, hogy nincs elfogadott költségvetésük, ami fontos, hogy a lakók továbbra is fizessék be a számukra előírt közös költséget, hiszen ebből fedezzük a felmerülő kiadásokat

– nyilatkozta Siktár Valéria, a Nyíregyházi Lakásszövetkezet főkönyvelője, a Lakisz Kft. ügyvezetője.

Elmondta azt is: az iskolai távoktatáshoz vagy videókonferenciás munkaértekezletekhez hasonlóan működő virtuális közgyűlések megtartására a jelenlegi jogszabályok és technikai feltételek nem adnak lehetőséget. Ennél jóval nagyobb gondot jelent, hogy a veszélyhelyzet miatt immár alig-alig találni mozgósítható szakembereket, márpedig az olyan hibaelhárítási munkálatok, mint a liftjavítás, a csőtörés, a zárcsere, azonnali intézkedést követelnek.

Előfordult a napokban olyan eset is, hogy a lakók – a járványügyi helyzet miatt kialakult általános félelem okán – nem akarták beengedni a duguláselhárítás miatt helyszínre érkező szakembert.

A kormányrendeletre várnak

A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE) elnöke, dr. Bék Ágnes a napokban adta hírül, hogy kéréssel fordultak a Miniszterelnökséghez, miszerint a koronavírus miatt bevezetett veszélyhelyzetre tekintettel a jogalkotók a május 31-i időpontot módosítva tegyék lehetővé a beszámoló közgyűlések későbbi megtartását, illetve mérlegeljék a törvényben előírtaktól eltérő lehetőségek alkalmazását. „A kérdésben még folyik az egyeztetés, hamarosan kormányrendelet születik” – olvasható a Társasházi Háztartás (THT) honlapján.

Mivel a társasházakról szóló 2003-as törvény nem tartalmaz rendelkezéseket vészhelyzet vagy szükséghelyzet esetére, így az egyéb jogszabályok vizsgálatát is el kell végezni. A Tht. 35. § (1) bekezdése szerint a közgyűlést szükség szerint, de legalább évente egyszer kell tartani.

Az éves elszámolásról, a költségvetés megállapításáról szóló közgyűlést évente a szervezeti működési szabályzatban meghatározott időpontig, de legkésőbb május 31-éig meg kell tartani. Ezen időpontig várhatóan megjelenik a kormányrendelet, mely eligazítást ad majd a teendőkkel kapcsolatban.

Olyan folyó ügyek, amelyek nem tűrnek halasztást

Lehet-e írásban szavazni? – merült fel a kérdés. Dr. Bék Ágnes tájékoztatása szerint az éves költségvetés és elszámolás elfogadása közgyűlési hatáskörbe tartozik, így a törvény nem ad felhatalmazást ezen napirendi pontok esetében az írásbeli szavazásra. Figyelemmel azonban a jelenlegi veszélyhelyzetre, mód van arra, hogy – amennyiben a társasház szervezeti és működési szabályzattal rendelkezik – írásbeli szavazás útján fogadják el és hozzanak döntéseket olyan folyamatban lévő ügyekben, amelyek nem tűrhetnek halasztást (például kazáncsere, gázhálózat-felújítás a nyári időszakban stb.).

– Ebben az esetben célszerű az írásbeli szavazólap első határozati javaslatában előírni, hogy a tulajdonosok elfogadják a rendkívüli állapotra figyelemmel az írásban szavazást a beszámoló és tervező közgyűlés témájában. Ahol adottak az elektronikus szavazás lebonyolításához szükséges eszközök és programok, ott ugyancsak javasolt határozatban megerősíteni a törvénytől eltérő szavazási rendszer alkalmazását. Az írásbeli szavazásnál az szmsz-ben rögzített szabályokat be kell tartani. Ahol nincs szükség azonnali döntéshozatalra, ott érdemes várni a közgyűlések összehívásával, mert feltehető, hogy a törvényben meghatározott május 31-ei időpontot meg fogják hosszabbítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában