Koronavírus

2020.04.02. 11:30

Akik nélkül üresek lennének a boltok

Több kamionos is beszámolt arról, hogy az emberek becsmérlik őket, mivel a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet ellenére úton vannak.

Trucks are jammed on the motorway A4 near Bautzen, Germany, Tuesday, March 17, 2020. Because of the controls at the border with Poland, a traffic jam formed on the Autobahn 4 between Dresden and Goerlitz, which, according to police, had grown to a length of 40 kilometers by noon. For most people, the new coronavirus causes only mild or moderate symptoms, such as fever and cough. For some, especially older adults and people with existing health problems, it can cause more severe illness, including pneumonia. (Robert Michael/dpa via AP)

Fotó: Robert Michael

Nem tehetik meg, hogy otthon maradjanak, nekik köszönhetjük, hogy tele vannak a boltok polcai, hogy hozzájutunk a szükséges élelmiszerekhez és higiénés termékekhez – utánajártunk, milyen nehézségekkel szembesülnek az „utak királyai”, és hogy mit tapasztalnak az utakon.

Olaszországban súlyos a helyzet, de az áruszállítás továbbra is biztosított az országban. Ferenc tapasztalt kamionos, több mint húsz éve van a szakmában, s az elmúlt hetekben többször is szállított Olaszországba.

– A minap a szlovén határt ismét lezárták, ami miatt hosszú sorok alakultak ki az átkelőnél.

Akik otthonról dolgoznak, el sem tudják képzelni, milyen több órán, sőt akár egy napon keresztül vesztegelni a határon. Az autók és kamionok sora végeláthatatlan, s vécére menni sincs lehetőség

– mesélt a határátkelőknél tapasztaltakról a kamionos, akitől azt is megtudtuk, minden sofőrnek rendelkeznie kell hivatkozott, névre szóló öntanúsítással, mellyel igazoltan fuvarozhat Olaszországba.

„Mintha leprások lennénk”

Több kamionos is beszámolt arról, hogy az emberek becsmérlik őket, mivel a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet ellenére úton vannak. Ferenc is azt tapasztalta, hogy bárhová mennek Magyarországon, úgy néznek rájuk, mintha ők lennének a legnagyobb vírusterjesztők, abba viszont senki sem gondol bele, hogy sokkal kevesebbet érintkeznek emberekkel, mint az, aki csak egy kifliért ugrik le a boltba.

– Sokan nem gondolnak bele, hogy ha mi nem dolgoznánk, üresek lennének a boltok. Az emberek éljenzik az orvosokat, tanárokat – ez rendben is van –, bennünket, kamionosokat pedig folyamatosan támadnak. Olaszországban segítőkészek voltak a munkások: rakodáskor ki sem kellett szállnunk, megcsináltak mindent – osztotta meg lapunkkal tapasztalatait a kamionos, aki azt is elárulta, több rakodóhelyen még a vécére sem engedik be őket, mondván, külföldön jártak, ezért fertőzőek lehetnek.

Belföldön is ellenőriznek

István tapasztalt kamionsofőr, jelenleg csak belföldi fuvart vállal. Elmondta, a belföldi sofőröket is gyakran ellenőrzik. – Mérik a lázunkat, s arról is nyilatkoznunk kell, hogy nem jártunk külföldön. Ezeken az íveken azt is feltüntetik, hogy nem találkoztunk fertőző személlyel. Mivel sem orvosok, sem látnokok nem vagyunk, nem hiszem, hogy erről teljes biztonsággal nyilatkozhatunk – árulta el a kamionsofőr.

Több kollégám is el van keseredve az emberek miatt. Sokan nem látják be, hogy akkor lenne igazán káosz, ha mi nem dolgoznánk.

– Az indokolatlan felvásárlási lázból sem lehetett volna semmi, ha nem töltjük meg a boltokat – mondta István.

Kávét maguknak főznek

– A kollégák is aggódnak, bezárkóznak a fülkéjükbe, nincs az a barátkozás, mint korábban. Igaz, a szakma már évek óta ebbe az irányba tart, nem olyan közvetlenek a sofőrök, mint régen. A boltokat is igyekszünk elkerülni, a kávét inkább lefőzzük magunknak. A kamionosoknak amúgy is alapvető felszerelése a kávéfőző és a kávé, a különböző edények és a kis gázkészülék, valamint az ásványvíz – avatott be a sofőrök óvintézkedéseibe István.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában