Nyíregyháza

2020.05.03. 10:12

Mesebeli manók születtek Sóstón (videóval)

Három héten belül öt gyűrűsfarkú maki jött világra a Nyíregyházi Állatparkban.

Az apró állatok – amelyek leginkább mesebeli manókhoz hasonlítanak – négy és fél hónapnyi vemhesség után jöttek a világra. Míg a jelenleg kéthetes állatok anyjuk hasán csimpaszkodva töltik mindennapjaikat, az idősebb, egyhónapos állatok már a felnőttek hátán lovagolnak. Az újszülött gyűrűsfarkú makik kék szemmel jönnek a világra, de szemük pár hét után élénksárga színűvé változik. Öt hónapos korukig anyatejjel táplálkoznak, de két hónapos koruktól már szemezgetni fognak a gyümölcsökből, zöldségekből, hajtásokból és levelekből is.

Fotók: Nyíregyházi Állatpark

A Madagaszkár című animációs filmből ismert állatok könnyen felismerhetőek hosszú, gyűrűs mintázatú farkukról – innen a magyar nevük is -, amelyet járás közben magasra emelnek.

A Madagaszkár déli és délnyugati részén fekvő erdőkben honosak, s a többi makihoz képest sokat tartózkodnak a talajon. Angolul és latinul is lemuroknak nevezik őket és közeli rokonaikat is, mivel kiáltásaik a római lemures, azaz a holtak szellemeinek hangját juttatták a tudósok eszébe.

Szociális struktúrájuk egyedülálló az emlősök körében, ugyanis az összes felnőtt nőstény domináns a csapat ivarérett hímjeivel szemben. Az egyik legszembetűnőbb társas viselkedésük a közös napfürdőzés a kora reggeli órákban. A csoport minden nőstény tagja részt vesz a kicsik nevelésében, sőt az anyák egymás között is cserélgetik a kölyköket. A katták általában egyetlen utódot hoznak világra, de az ikerszülés sem ritkaság.

Mivel a csoportban még van termékeny nőstény, valószínűleg a közeljövőben még nagyobb létszámú lesz a jelenleg 32 főt számláló, több kifutóban élő nyíregyházi makicsapat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában