Túristvándi

2020.07.27. 17:30

29 évig vártak a csontok Túristvándiban, hogy megkapják a végtisztességet

A sírokban talált tárgyi leletek a Jósa András Múzeumba kerültek, míg az elhunytak maradványairól mindenki azt hitte, hogy egy családi kriptába szállították azokat.

Forrás: Kokas Gábor archívuma

Huszonkilenc évig vártak a Kende család kilenc tagjának csontjai arra, hogy végső nyughelyet találjanak a túristvándi református templom melletti, nemrég megépített kis kriptában.

A földi maradványokat a helyi református egyházközség szervezésében a közelmúltban eltemették, az elmúlt vasárnap pedig istentiszteletet rendeztek az újratemetett személyek tiszteletére a Kende család ma élő tagjainak részvételével.

A gyászszertartáson a környező gyülekezetek tagjai és vezetői mellett részt vettek világi és egyházi elöljárók is. Igét hirdetett dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Az újratemetés előzményeit Kósa János, a község református lelkésze idézte fel a jelenlévők számára.

Mint elmondta, 1991-ben gombásodás miatt talajcserét kellett végezni a református templomban, s a munkások akkor találtak rá a templom közepén elásott kilenc sírra.

Gyűrű és kettétört szablya

A sírokban talált tárgyi leletek a Jósa András Múzeumba kerültek, míg az elhunytak maradványairól mindenki azt hitte, hogy egy családi kriptába szállították azokat.

Három évvel ezelőtt az egyházközség egyik tagja talált rá a parókia pincéjében a dobozokban és zsákokban tárolt csontokra.

A presbitérium tagjai felvették a kapcsolatot a családdal, s úgy döntöttek, hogy megadják a végtisztességet a középkori elhunytaknak.

Balázsik Tamás régész vezette a sírok feltárását. Az utolsó temetkezések egyike lehetett a 6. számú sír, amelyben egy kegyúr maradványait találták meg a régészek. Mint Balázsik Tamás egy tanulmányában leírta, a kegyurat „a mellrészén ezüstpaszománnyal díszített ruházatban temették el. Dereka tájékán, a test mellett, főként a koporsódeszkákon, arany- és ezüstszálas hímzés nyomai látszottak. A szövet teljesen elpusztult. A koporsó alól, a halott válla, nyaka tájáról, rozsdás vastárgy, kettétört szablya két, egymáshoz rozsdásodott darabja került elő, egyik végén némi famaradvánnyal. Az azonosítás szempontjából különös értéket képvisel a halott kegyúr jobb kezén talált, a 17. századra datálható arany pecsétgyűrű. A nyolcszögű foglalatba erősített kövön, ornamenssel keretezett ovális mezőben a Szente-Mágócs nemzetség címere, három szál liliomot tartó kar látható, a keretezés körül pedig az »A K« és »D K« betűk olvashatók (A ... KENDE DE KÖLCSE).”

A tanulmány kitér arra is, hogy a Szente-Mágócs nemzetség szatmári ágának a Tiszaháton, a Túr és a Szamos vidékén voltak birtokai.

A kegy­úri templomuk kezdetben a cégényi Szűz Mária-monostor volt, azonban a monostor megszűnését, pusztulását követően a túristvándi templom vált a XVI. században rendszeresen használt kegyúri temetkezőhellyé.

Kósa János lelkész a történeti visszaemlékezésében utalt arra is, hogy a szakemberek feltételezése szerint Kende Andrásé volt ez a különleges sír. Kende András I. Rákóczi György erdélyi fejedelem (1630–1648), illetve annak fia, Zsigmond mezei hadainak volt az egyik kapitánya, majd 1658-tól több ízben ellátta Szatmár megye alispáni tisztjét. A források szerint Túristvándiban élt feleségével, Sándor Erzsébettel 1669 és 1677 között bekövetkezett haláláig.

Az emlékező szertartás végén a résztvevők elhelyezték a kegyelet koszorúit, majd a gyülekezet szeretetvendégséggel kedveskedett az istentisztelet résztvevőinek.

„Áldás volt ennek a tájnak az életük”

A ma élő leszármazottak nevében Kende István emlékezett a magyar történelemben mindig is fontos szerepet betöltött családra. Többek között a következőket mondta: „...Éltek tehetségük, vérmérsékletük, természetük és önös érdekeik szerint. Volt, aki életével, vagyonával fizetett a hazájáért, szabad elveiért, és volt, aki mindezt elkerülhette. Alispánt, szolgabírót számolatlanul sokat adtak a környék vármegyéinek. Többek között ilyenek is voltak a Kendék. Kegyúri jogokat is gyakorló köznemesek, de mindenképpen meghatározó szereplői a közéletnek és magas tisztviselői a vármegye házának. Az itt élt, egykori Szatmár vármegyei Kendék, akár földművesként, akár nemesként, akár a vármegyét képviselve, akár a gazdálkodásban élen járva, akár az elveikért kardot rántva, de tették a dolgukat és bővítették a birtokukat. Ha kellett, támogatták és vallották a megújuló keresztényi hitet és a reformációt, építéssel is segítették a templomokat...

...Bízunk abban, hogy áldás volt ennek a tájnak az életük és munkásságuk, de bízunk abban is, hogy ez az új sírhely biztosít földi maradványaiknak ennyi év után most végső békességet. Nyugodjanak békében!”

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában