otthoni munkavégzés

2020.07.17. 07:00

Előttünk a home office forradalma?

Az előrelépés vitathatatlan, de a nyugati országok még mindig jócskán előttünk állnak.

A járvány hatására nagyot léptünk a távmunka felé

Forrás: illusztráció / shutterstock

A koronavírus-járvány miatt sokan kényszerültek home office-ba néhány hónapja, viszont a kényszerű otthoni munkavégzés hasznos tapasztalatokkal szolgált a vállalatok vezetőinek. Hirtelen számos olyan feladatot kellett megoldaniuk a cégeknek, amelyek kezdetben óriási kihívásnak bizonyultak.

A megfelelő infrastruktúra kialakítása mellett megoldást kellett találni az alkalmazottak oktatására, a különböző céges megbeszélések rendezésére. Ennek eredményeként előtérbe került a távkommunikáció és az ezt biztosító alkalmazások, amik aztán számos biztonsági problémáról rántották le a leplet. Emiatt következhetett be az is, hogy az egyik legnépszerűbb konferenciaprogram használata több száz százalékkal megnőtt, s mintegy tizenötezer privát konferenciabeszélgetés szivárgott ki. A home office tanulságairól Malárovits Barnabás informatikussal, a MaBaIT tulajdonosával beszélgettünk, aki hét vállalat IT-rendszerét üzemeltetve osztotta meg tapasztalatait lapunkkal. A szakember elmondta, érdekes helyzeteket szült a home office-ra váltás, hiszen sokan hozzászoktak az irodai légkörhöz, és több vezető úgy gondolta, az otthoni munkavégzés negatívan befolyásolja majd a dolgozók teljesítményét.

Első a biztonság

– A feltevés azonban helytelennek bizonyult, több cégnél is azt tapasztaltam, hogy sokkal eredményesebbek voltak a dolgozók home office-ban, mint az irodai munkavégzés során. Nagyon motiváló az emberek számára, ha a hatékony és gyors munkavégzés után több szabadidejük marad – árulta el az informatikus.

Malárovits Barnabás tapasztalatait támasztja alá a Deutsche Bank piaci hangulatfelmérése is, melyben 450 szakembert kérdeztek meg a világ minden tájáról. A kutatásból kiderül, hogy a 34 év alattiak mindössze öt százaléka gondolja magát kevésbé produktívnak az otthoni munkavégzés során, de még a 45–55 évesek közül is többen tartják hatékonyabbnak magukat, ha otthonról dolgozhatnak. A válaszokat némiképp torzíthatja, ha az embereknek kicsi gyermekei vannak, de az mindenképpen beszédes, hogy a válaszadók mindössze 2 százaléka véli úgy, hogy sokat romlott a teljesítménye a home office-ban.

MaBaIT tulajdonosa szerint a legnagyobb fejtörést a biztonság megteremtése okozta a cégeknek, hiszen a legtöbb vállalatnál belső szervereken keresztül érik el a dolgozók a szükséges adatokat, amelyekhez biztosítani kellett az otthoni, biztonságos hozzáférést.

− A belső hálózat mellé egy külső VPN-hálózat kiépítése is szükségessé vált, amely komolyabb internetkapcsolatot és megfelelő minőségű vírus­irtót vagy tűzfalat igényelt a cégektől, hogy az adatok ne kerülhessenek illetéktelen kezekbe. A vírusirtók nem jelentenek nagy anyagi terhet, egy megbízható szoftver 30-40 ezer forintba kerül évente egy harmincfős kisebb vállalat számára – ismertette a home ­office feltételeit az informatikus.

Nagy előrelépés

A veszélyhelyzet megszűnése után a vállatok dolgozói visszatérhettek az irodákba, de Malárovits Barnabás tapasztalatai szerint sokan nem vetették el az otthoni munkavégzést.

− A legtöbb cégnél azt tapasztalom, hogy ugyan visszaálltak az irodai munkavégzésre, hetente néhány napra home office-ba küldik a dolgozókat, s a pár napos otthoni munkavégzést immár az alkalmazottak is igénylik. A járvány hatására kissé elmozdult az irodai szektor a távmunka irányába, ami véleményem szerint nagy előrelépést jelent.

A dolgozók megspórolhatják az utazási időt, ami nem csupán a fővárosi közlekedésben jelent nagy előnyt, a vidéki városokba ingázók is értékes perceket kaphatnak vissza – hangsúlyozta a fejlődést az informatikus.

Az előrelépés vitathatatlan, de a nyugati országok még mindig jócskán előttünk állnak, és IT szempontból sokkal felkészültebben érte őket a veszélyhelyzet kirobbanása. Kérdésünkre a szakember elmondta, nyugaton többet áldoznak fejlesztésekre a cégek, mint hazánkban, hiszen nálunk nem nagyon szeretnek egy működő rendszeren változtatni.

Ugyanakkor nagyon izgalmas kérdés, hogy mit hozhat számunkra a jövő, milyen lehetőségek rejlenek a home office-ban, amiket járvány ide vagy oda, mindenképp ki kellene aknázni. A szakember szerint a dolgozókat arra kell motiválni az IT-szektorban, hogy ha éppen nincs nagy mennyiségű munka, akkor kisebb, önálló projekteken dolgozzanak.

− Az infrastruktúrára a cégek vezetőinek sokkal többet kellene áldozniuk a jövőben, hogy a koronavírus-járványhoz hasonló – vagy annál kisebb – megpróbáltatások ne érjék őket felkészületlenül, ezt a fejlesztést pedig elsősorban a biztonság terén érdemes szorgalmazni. A távmunka előnye, hogy a legtöbb esetben nem igényel komoly eszközparkot a dolgozók részéről, hiszen egy laptop vagy számítógép mellett internetkapcsolatra és a munkaterületnek megfelelő szoftverekre van szükség – emelte ki a szakember, aki szerint az oktatásban a nehéz és ide­gennek tűnő indulás után jól felépített koncepciókkal álltak elő az iskolák a távoktatás megvalósítására, de e területen is akad még fejleszteni­való.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában