társasházak

2020.07.10. 07:00

Milliókkal nőtt a kintlévőség

A járvány időszakában sokan elmaradtak a közösköltség-befizetésekkel.

Fotó: Palicz István

A járványügyi veszélyhelyzet mind lelkileg, mind anyagilag megviselte a családokat. Aki tehette, otthon maradt, a négy fal között tanult, dolgozott, de voltak, akiket fizetés nélküli szabadságra küldtek vagy csökkentett munkaidőben, kevesebb bérért foglalkoztattak tovább a munkaadók.

A háztartások növekvő kiadásai és apadó bevételei, a fokozódó félsz, valamint a bevezetett korlátozások rányomták a bélyegüket a közösköltség fizetési moráljára is.

Letelt a türelmi idő

– A tekintélyes nyíregyházi ügyfélkörrel rendelkező Lakszöv (5000 háztartás), valamint a Lakisz Kft. (2500 háztartás) esetében milliós nagyságrendben nőtt a hátralékállomány – árulta el lapunk érdeklődésére Siktár Valéria ügyvezető, aki összességében mégis optimista.

– Akik korábban is átutalással rendezték a számlájukat, azoknál nem okozott gondot a folyamatos díjfizetés március után sem. Akik a csekket, illetve a házipénztárt részesítették előnyben – főleg az önkéntes karanténba vonult idősebb, veszélyeztetett korosztály –, nem jutottak el időben a postára, pénzintézetbe, egy ideig ráadásul az ügyfélszolgálatunk is zárva volt, így elmaradásaik keletkeztek.

A Nyíregyházi Lakásszövetkezet esetében a januári nyitóképhez képest márciusra 4,5, áprilisra 5,7 százalékkal növekedett a hátralékállomány, amely forintosítva milliókban mérhető.

Jó hír viszont, hogy a járványügyi szigorítások enyhülése után igen sokan befizették tartozásaikat, így a májusi mutató 2 százalékra esett vissza, júniusban pedig tovább mérséklődött.

Az eredményes eljárásoknak köszönhetően a szövetkezet kintlévőség-állománya folyamatosan csökkent a koronavírus megjelenése előtt, erre a pályára szeretnénk visszaállni.

– Kellő türelmet és toleranciát tanúsítva, a veszélyhelyzet ideje alatt nem „terheltük” fizetési felszólításokkal az ügyfeleket, júliustól viszont tájékoztatni fogjuk a hátralékkal rendelkezőket a kötelezettségeikről, igény esetén részletfizetési lehetőséget biztosítunk, ha pedig szükséges, jön a fizetési meghagyás és a végrehajtás.

Veszélyes és kockázatos

– Ugyanígy járunk el a társasházak esetében is, ahol sokkal rosszabb a fizetési morál, mint a szövetkezeti tagok körében. Itt márciusban 23,7, áprilisban 38,5 százalékkal nőtt a hátralékállomány, ami közel 50 millió forint kintlévőséget jelent!

Roppant kockázatos és veszélyes ilyen nagy mértékű adósságterhet cipelni, hiszen ha kiürül egy-egy társasház kasszája, vagy felbukkan valamilyen nem várt kiadás, a pénztelenség megbéníthatja a normális működést, a közszolgáltatások (víz, áram, szemétszállítás stb.) igénybevételét, és holtvágányra futhatnak a tervbe vett fejlesztések – magyarázta Siktár Valéria.

Palicz István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában