Semmelweis nap

2020.08.24. 18:21

Értünk, az egészségünkért fáradoztak

A Kállay-ház nevében 300 darab köszönetjeggyel is megjutalmazták az egészségügyi dolgozókat.

Fotó: Dodó Ferenc

Nem csupán rendhagyó időpontban, de rendhagyó helyszínen is tartotta az idei Semmelweis napját tegnap a nyíregyházi önkormányzat, illetve az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság. Ami az időpontot illeti, 1992 óta minden évben július 1-jén köszöntik az alapellátásban dolgozókat, és emelik méltó ünneppel az egészségügyi munka presztízsét.

Ám erre az idén nem volt mód, és ha már így alakult, igyekeztek legalább egy új, elegáns helyszínt választani az ünnepnek: a rendezvényt ezúttal a városban nemrég átadott Kállay-ház fogadta be falai közé.

Ahogy dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere kihangsúlyozta köszöntőjében: az egészségügyi alapellátás biztosítóinak azért is kijár az ünneplés, mert a munkájuk a város valamennyi polgára számára meghatározó, amit a járványhelyzet többszörösen is aláhúzott. A városvezető nem fukarkodott a dicsérettel, mint mondta, az egészségügy – és benne az alapellátás – Nyíregyházán jó állapotban van, amiért igyekezett is mindent megtenni a város. Gondoljunk csak az infrastruktúra fejlesztésekre, illetve azokra a kórházvezetést is bevonó konzultációkra, amelyeket 2011 óta folyamatosan megtartanak.

– Egyébként pedig nem tudok még egy ilyen megyeszékhelyről, ahol annyi felajánlás érkezett volna vállalkozók és civil szervezetek részéről a járványhelyzet idején, mint nálunk, tesztelőgépet, mobil röntgent, arcpajzsokat és maszkokat juttatva az intézményekbe – mutatott rá dr. Kovács Ferenc, aki végül azt kívánta a megjelenteknek, hogy az alapellátás maradjon meg továbbra is magas szinten, és az önkormányzat is mindent megtesz majd a munkakörülmények javítása érdekében.

Csikós Péter, az igazgatóság igazgatója az elhangzottak után ugyancsak megerősítette: az alapellátásban dolgozó szakemberek jól vizsgáztak a Covid alatt. – Nagy terhet rótt a járvány a dolgozóinkra, mert úgy keresték fel őket az emberek, hogy nem voltak megszűrve, és így azoknak az ismeretlennel kellett szembenézniük – fogalmazott, büszkeségének adva hangot, hogy az elmúlt évek alatt ez az ünnepnap még egyszer sem maradt el. Szavait követően kiosztották az okleveleket és emlékplaketteket a házi-, gyermek, és fogorvosok, valamint az asszisztensek és a védőnők között, de ebben az évben a járvány ideje alatt végzett kiemelkedő munkát ugyancsak díjazták.

Dr. Kálmán Enikő gyermekgyógyász főorvos 1996 óta gyógyítja a gyermekeket a nyírszőlősi gyermekkörzetben, előtte a nyíregyházi kórház gyermekosztályán, majd a gyermek intenzív osztályon dolgozott.

– Pár perce tudtam meg, hogy elismerik a munkámat, és nagyon meghatódtam. A mindennapok során elsősorban a betegek gyógyulásának, a szülők örömének, a gyerekek mosolyának örülhetek, de jól esik, hogy a fáradozásainkat más is észreveszi – mondta el lapunknak. A rendelőjében uralkodó jó orvos-beteg kapcsolatra pedig a legfőbb bizonyíték, hogy a szülők gyakran telefonon is kikérik a véleményét, és a segítségét kérik.

Hegymeginé Sulyok Líviát azért szólítottuk meg, mert a járványhelyzet alatt tanúsított helytállását emelték ki. A Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium, illetve a Krúdy Gyula Gimnázium ifjúságvédőnője az elmúlt hónapokban nem keveset fáradozott azért, hogy a fiatalságot egészségtudatos magatartáshoz szoktassa.

– Elsősorban a helyes kapcsolattartást vagy például a kézmosást tanítottuk meg nekik, és mindig elmondtuk, hogy a megszerzett ismeretek birtokában a családtagjaikat is meg tudják védeni – nyilatkozott a város valamennyi iskolavédőnője nevében.

– Azért a mentális egészség fontosságára is mindig felhívtam a figyelmüket, és arra biztattam őket, hogy használják ki az időt, látogassák szüleiket, nagyszüleiket, és nagyon sokat beszélgessenek egymással – tette hozzá.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában