de nehéz az iskolatáska

2020.08.08. 20:00

Nem kíméli a családi kasszát a tanévkezdés

Mire egy elsős kisdiáknak mindent megvesznek a szülők, akár 80-100 ezer forintot is kifizethetnek.

Fotó: Sipeki Péter

A koronavírus-járvány miatt tavasszal bevezetett digitális oktatás új kihívás elé állította a szülőket és a diákokat is, hamarosan pedig újra becsengetnek. Jelenleg úgy tűnik, zavartalanul kezdődhet meg a tanév, azonban a szülők bizonytalanok, vajon a járvány második hulláma miatt fel kell-e készülniük egy újabb digitális tanrendre.

Mindenesetre a legtöbb szülő már most elkezdi beszerezni a tanszereket, egyre többen térnek be augusztusban az írószerboltokba és üzletekbe, hogy a táskától az utolsó rajzlapig mindent megvegyenek. A családi költségvetésnek a legnagyobb kiadást az elsősök iskolakezdése jelenti.

Az időjárás még nem emlékeztet rá, azonban a naptárra nézve jól látható, rohamosan közeledik a tanévkezdés, ami ugyan tele van még kérdőjelekkel, de úgy tűnik, szeptemberben rendesen becsengetnek, így a szülők vásárolnak.

Az elsős dönt

– Én világhírű focista leszek, ezért focis táskát választottam – magyarázza Máté az írószerboltban, s mutatja a spanyol szupercsapat emblémájával díszített hátitáskát, a hozzá passzoló tornazsákot, uzsonnásdobozt és tolltartót.

– Füzetet is ilyet vegyünk? – kérdezi 7 éves kisfiától Tóth­né Éva, a legényke bólint, és már a ceruzák között válogat. Olyat keres, amit a nagyitól kapott, azon nem csúsznak az apró ujjai.

– Nem tudjuk, hogy meddig járnak majd iskolába a gyerekek, lesz-e újra digitális oktatás, de muszáj mindent megvenni, ami a legszerényebb számításaink szerint is 60–70 ezer forint közötti összeget vesz ki a családi kasszából. Dobókockák, betűsín, olló, ragasztó, rajztábla, rajzlap, színes ceruza, vízfesték – nagyon hosszú a lista, mire mindent összeszednek, a táskán kívül még négy szatyorba fér el.

– Mára befejeztük a vásárlást, a tornacipő, rövidnadrág és fehér póló van még hátra, ám azzal ráérünk még – summázza a teendőket Éva, amikor Máténak eszébe jut, az íróasztalára ígértek a szülei egy új lámpát.

Minőség és választék

A Szarvas utcai Leporelló Papírszaküzletben már 31 éve segítik a családok tanévkezdését, azonban ilyen indulásra Csalami István, a Nyír-Pen Író-, Irodaszer és Papíráru Kft. ügyvezető igazgatója szerint sem volt példa.

– A járvány miatt bevezetett digitális oktatás a mi forgalmunkra is hatással volt, s most is azt tapasztaljuk, a szülők tele vannak kérdésekkel, vajon meddig lesz „rendes” iskola, készüljenek-e az otthoni tanulásra. A forgalmunkon már érződik, hogy elindult a bevásárlási időszak, egyre többen veszik meg a szeptemberi induláshoz szükséges tanszereket – mondja az ügyvezető, s valóban egymás kezébe adják a kilincset a vásárlók.

A legnagyobb kiadás az elsősöké, hiszen mindent meg kell venni, a választék óriási.

Füzet van 100 és 250 forintért, táska 10 ezertől 30 eze­rig, ez utóbbiakat már gyakran szettben adják, ceruza 120-tól 450-ig, 12 színű színes 300-tól 3000 forintig választható. Színben, méretben, márkában nincs hiány, a tapasztalatok pedig azt mutatják, a szülők inkább a drágább, minőségi termékeket keresik, amikor iskolatáskát választanak, fontos szempont, hogy az védje a gyerek gerincét.

– A rajzfilmfigurás, állatos és sporthoz kapcsolódó termékek a legnépszerűbbek – jegyzi meg a papírszaküzlet vezetője.

– Szinte minden leendő elsős eljön vásárolni a szülőkkel, ők választanak táskát, hogy milyen minta legyen rajta. Ez lélektani szempontból is fontos, mert egyrészt élmény nekik, másrészt a tanévben olyan eszközöket használhatnak, ami tetszik nekik, s ez növelheti a teljesítményüket is – magyarázza Csalami István. A nagyobbak, főleg a középiskolások egyedül érkeznek, és csak a legszükségesebbeket veszik meg, néhány füzet, toll, ceruza. Egy márkás hátizsákot már 6000 forintért beszerezhetnek.

Az üzletben a jövő héten és az iskolakezdés előtti napokban számítanak nagy rohamra, majd a tanévnyitó után várható nagyobb forgalom, amikor kiderül, mire van még szüksége a gyereknek, mit kérnek a tanárok.

A Pécsett élő Csák család tagjai a nagyszülőkhöz érkeztek látogatóba, s mielőtt hazaindulnának, betértek a papírboltba.

– Már mind a két gyermekünk középiskolás, így a tanévkezdés nem jár horribilis kiadással, azonban így is 20-25 ezer forint körül számolunk. 10-12 tantárgyhoz kell füzet, szükség van írószerekre, és Nórinak is nézünk számológépet. Olyat szeretne, mint amilyen a bátyjának, Levinek van (kétsoros, és végez törtszá­mítást, zárójeles műveleteket, koordinátatranszformációt is), az pedig még leértékelve is 7-8 ezer forint – tudtuk meg Katalintól, aki megjegyezte: nagy segítség minden családnak, hogy a tankönyveket már ingyen kapják az általános és középiskolás diákok.

A pótlás is tetemes összeg

Krisztináék ikerfiai szeptemberben a második tanévüket kezdik, és annak ellenére, hogy a legdrágább felszerelést (táskát, tolltartót, tornazsákot) nem kell megvenni, úgy számolnak, hogy legalább 80–85 ezer forint lesz, mire mindent beszereznek.

– Csak merev gyűjtőmappából kell 4-4, ezek darabja 1200–1500 forint, a ragasztótól a filctollig sok mindent kell pótolni, szükség van új kinti és benti tornacipőre, benti váltócipőre, fehér atlétára, fekete rövidnadrágra, ünneplőingre és -nadrágra, mert azokat is kinőtték – sorolta a nyíregyházi édesanya, aki az iskolától kapott listán épp pipálta, mi van és mi nincs meg. Az idén egyedül, a fiúk nélkül megy vásárolni, így gyorsabban végez.

KM

Borítókép: Csák Levente és Nóra rutinosan válogattak a füzetek között | Fotó: Sipeki Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában