iskolai erőszak

2020.09.25. 17:30

Iskolai erőszak – akár a családi pótlékot is elbukhatják

Az a gyermek, aki a 12. életévét betöltötte és a pedagógusát bántalmazza, büntethető.

Forrás: shutterstock

Ahogy arról beszámoltunk, hazánkban létrejött az iskolaőrség, ám ezen kívül is születtek olyan intézkedések, amelyek célja az iskolai erőszak visszaszorítása. A szabályokról, amelyek szeptember 6-án léptek hatályba, dr. Szilágyi László, a megyei főügyészség sajtószóvivője beszélt lapunknak.

Közfeladatot ellátó személy

– Az egyik ilyen intézkedés a Büntető törvénykönyv módosítása: e szerint a közfel­adatot ellátó személy, a hivatalos személy, továbbá az e személyek támogatója elleni erőszak elkövetése miatt a 12. életévét betöltött gyermek is büntethető. A legsúlyosabb bűncselekmények – ember­ölés, rablás, kifosztás – miatt eddig is lehetett büntetni azt, aki az elkövetéskor betöltötte ezt az életkort. Fontos szabály, hogy a 12–14 év közötti elkövetők esetében a legsúlyosabb intézkedés a javítóintézeti nevelés lehet, ami évekig is tarthat.

– Mivel a törvény szerint a pedagógusok, valamint a nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő alkalmazottak (pl. pedagógiai asszisztens) közfeladatot ellátó személynek minősülnek, ha a munkájukkal összefüggésben erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályozzák, esetleg intézkedésre kényszerítik őket munkájuk során, sőt, ha munkaidőn és iskolán kívül, de az iskolai feladatok ellátása miatt bántalmazzák őket, megvalósulhat a közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette, amiért 1–5 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Súlyosabb lehet a büntetés, ha csoportosan támadnak a pedagógusra: akkor 2–8 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Eddig nem voltak büntethetők

Arra a kérdésünkre, hogy az iskolaőrök is ebbe a körbe tartoznak-e, dr. Szilágyi László azt mondta, az iskolaőr is közfeladatot ellátó személynek minősül, tehát ha az ő sérelmére követik el a bűncselekményt, az az előbbiekben jelzett súlyos büntetéseket vonhatja maga után. Például, ha a diák bántalmazza a folyosón a tanárát, és az iskolaőr a tanár segítségére siet, ám a fiatal őt is megüti, a tanuló egyrészt a pedagógus, másrészt az iskolaőr sérelmére is elkövet egy-egy bűncselekményt, ami halmazati büntetést vonhat maga után, vagyis még súlyosabb büntetésre számíthat.

Ezek a szigorú szabályok csak arra az esetre vonatkoznak, ha a 12. életévét betöltött diák szeptember 6-a után követi el a bűncselekményt – ezt megelőzően a törvény szerint nem volt büntethető az ilyen cselekményekért. Ez azt jelenti, hogy hiába tett a pedagógus feljelentést azért, mert januárban megütötte egy diák – eddig ezért nyomozást sem indítottak.

– Előfordul, hogy 12 éven aluli gyermek bántalmazza a pedagógust. Ezek a gyermekek továbbra sem büntethetőek, de a rendőrség és az ügyészség értesíteni fogja a gyámhatóságot, hogy a gyermeket vegyék védelembe, esetleg nevelésbe – mondta a szóvivő.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy ezen esetekben a törvény szankcionálja-e a szülőket?

Ösztönzés a szülőknek

Dr. Szilágyi László elmondta, szeptember 6-ától, ha a tanköteles gyermeket a bíróság szándékos bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen bűnösnek mondja ki, de nem szabadságvesztésre ítéli, a bíróság értesítése alapján a kormányhivatal 12 hónapon át szünetelteti a családi pótlék folyósítását. Ehhez kapcsolódó új szabály, hogy ha a bíróság ezentúl a fiatalkorú – a bűncselekmény elkövetésekor a 18. életévét be nem töltött – vádlottat szándékos bűncselekmény miatt bűnösnek mondja ki, a bűnügyi költség megfizetésére nemcsak a vádlottat, de a bűncselekmény elkövetése idején őt gondozó nagykorú személyt is kötelezni lehet.

– Ez ösztönzés a szülőknek, hogy visszatartsák gyermeküket a bűncselekmény elkövetésétől – hangsúlyozta dr. Szilágyi László.

SZA


 

Megvan az első feljelentés

Megszületett az első olyan feljelentés, amit iskolaőr tett, és ami alapján már folyik a nyomozás súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt. Az egyik Mátészalka környékén lévő település általános iskolájában az iskolaőr szeptember 9-én szünetben észrevette, hogy a folyosón a gyerekek kiabálnak. Két fiú a földön fekve verekedett, egymást fojtogatták. Szétválasztotta őket, majd értesítette a mátészalkai rendőröket. Kiérkezésükig az iskolaőr tartotta fenn a nyugalmat, biztosította a helyszínt. Kiderült, hogy a két diák egy korábbi nézeteltérést próbált meg így elrendezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában