Helyi közélet

2020.09.28. 14:41

Az olvasók szolgálatában

Gazdag, sikeres életpálya áll a díjazott könyvtárosok mögött.

Fotó: Pusztai Sándor

– „A könyvtáros pedig az az ember, akinek a könyv olyan táplálék, szenvedély, sors, szerelem, gyönyör, mámor, kaland és végzet, mint tengerésznek a tenger, a parasztnak a föld, a kertésznek a növény...” – hangzott el az idézet Hamvas Béla művéből a könyvtárosok világnapján a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban. A hasonlat hűen tükrözi azt a hivatástudatot, amit a könyvtárak és a benne tevékenykedő dolgozók éreznek.

Közvetlen személyiségek

A világnapot április 14-én nem tarthatták meg a járványhelyzet miatt, most is szigorú szabályok mellett adták át a megyei könyvtárosok szakmai munkáját elismerő díjakat.

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete 2008-ban alapította a Csendes János Életmű-díjat azok elismerésére, akik nyugállományba vonulásuk előtt példaértékű munkát végeztek. Vancsisin Ilona mint mondta, szakmájának köszönheti, hogy elfogadta sorsát, az egész életét.

– Hálás vagyok, áldottnak érzem magam, hogy ezt a szakmát választottam, és 40 éven át szolgálhattam az olvasókat. Gyerekkoromban egy súlyos egészségügyi traumán estem át, az olvasás segített a túlélésben, és hogy elfogadjam önmagam, a sorsom – tette hozzá a megható szavakat a díjazott.

Vancsisin Ilona és dr. Bihari Albertné kezdeményezésére a '80-as évektől mikrobusszal vittek könyveket idős, ágyhoz kötött embereknek, mozgássérülteknek a megyei könyvtárból, így azok is hozzáfértek az olvasáshoz, akiknek nem volt könnyű bejutniuk az intézménybe. Vancsisin Ilona jó kommunikációs készségének köszönhetően több területen is megfordult, gyermekkönyvtárosként is bizonyított, valamint a tájékoztatói munkakörökbe is beosztották.

Az idei másik díjazott mögött is nagyívű pálya áll. Bede Józsefné, a dr. Kállay Rudolf Orvostudományi Szakkönyvtár vezetője vehette át a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Könyvtári Kultúrájáért díjat. Bede Józsefné 26 éve gazdagítja munkájával a megyei bibliotéka életét. Előbb könyvtárosként, később a folyamatos kölcsönzésért, statisztikai módszertanért, a szakmai munka koordinálásáért felelős beosztást érdemelt ki. A szakkönyvtárban speciális feladatot látnak el, a megye betegellátását szolgálják, illetve az orvosok, szakdolgozók igényei alapján felmérik, tervezik és bővítik a könyvállományt.

– Bede Józsefné rendezvények szervezésben is kiváló munkatárs, jelentős PR-tevékenységet végez, valamint évről-évre kiveszi a részét a könyvtárosképzésből is – hangzott el a méltatásban.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában