Tiszaladány

2020.09.05. 11:53

Detektívek Tiszaladányban

Együtt „nyomozták ki” a fiatalok, hogyan ne váljanak áldozattá vagy bűnözővé.

Forrás: vágoe

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, Tokaji járásban található Tiszaladányban szervezte meg a Fiatal detektívek elnevezésű dupla Erasmus+ ifjúsági csereprogram első állomását nemrégiben a tiszadobi székhelyű Volt Állami Gondozottak Országos Egyesülete (VÁGOE). A találkozóra Csehországból, Lengyelországból és Romániából is érkeztek 16–24 év közötti, hátrányos helyzetű fiatalok a csoportvezetőikkel.

A csereprogram tematikája egy, a fiatalokat nagyon érintő és érdeklő, aktuális téma, a bűnmegelőzés és az áldozattá válás elkerülése köré épült.

– Egyre inkább azt tapasztaljuk a mai rohanó világban, hogy megfogyatkozott az emberekben a kellő tisztelet, tolerancia, empátia úgy a való világban, mint az online térben.

– Számos fiatal válik áldozattá vagy bűnelkövetővé, a hátrányos helyzetű gyerekek különösen ki vannak téve ezeknek a veszélyeknek, bármelyik országban éljenek is. Az iskola, a család sok esetben tehetetlen, azonban a kortársaknak, a közösségnek nagy szerepe lehet a bajok megelőzésében, hiszen manapság sokkal hamarabb fordulnak a tizen- és huszonévesek a problémáikkal a barátaikhoz, mint a szüleikhez, rokonaikhoz – magyarázta Juhász Sándor projektfelelős.

Embert barátjáról

A VÁGOE munkatársa elégedetten nyugtázta: a foglalkozásokon sikerült olyan alternatívákat mutatniuk a programban részt vevő mintegy 30 fiatal számára, amelyek segítik őket abban, hogy ne kerüljenek sem az áldozat, sem pedig a bűnelkövető szerepébe. – A dráma- és művészetpedagógián, a filmklubon és a közös sportoláson keresztül tudatosítottuk bennük, hogy fontos a közösséghez tartozás, de csak jó irányba vezető, minőségi kapcsolatokat érdemes kiépíteni és fenntartani. A fiatalok napról napra nyitottabbá váltak, tabuk nélkül beszéltek a környezetükben, társadalmukban tapasztalható problémákról, illetve azok lehetséges orvoslásáról.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában