Kisvárda

2020.09.29. 13:00

Nem hiányzó láncszemek már

Letették az új református bölcsőde és óvoda alapkövét vasárnap Kisvárdán.

Fotó: Pusztai Sándor

Ünnepi istentiszteletre gyülekeztek vasárnap délután a Kisvárdai Református Egyházközség hívei, akik szerettek volna részesei lenni annak a rég várt pillanatnak is, amikor lerakják a város új református bölcsődéje és óvodája alapkövét. Az egyházközség első oktatási intézményét Várday Kata alapította 1605-ben, az ő nevét viseli ma az általános iskola és a gimnázium.

Hitben, embertársi szeretetben

– Ennek az oktatási palettának hiányzó láncszeme volt a legkisebbeket érintő szociális és oktatási ellátás, a bölcsőde és az óvoda. Isten azonban meghallgatta imádságainkat, s elérkezettnek látta az időt arra, hogy pótolja a két hiányzó láncszemet, ezzel hatalmas lehetőséget, egyben óriási felelősséget ajándékozzon a gyülekezetnek. Az egyházközség állami támogatásból háromcsoportos, hetvenöt férőhelyes, új óvodát alapít, ami az általános iskola, gimnázium és kollégium közelében, a református templom közvetlen szomszédságában épülő új ingatlanban kap helyet – ismertette a részleteket Százvai László.

A gyülekezet lelkipásztora kifejtette: a beruházás várhatóan jövő év végére készül el, az intézmény 2022 szeptemberében nyitja meg kapuit a gyermekek előtt.

A kivitelezés becsült értéke 353,5 millió forint.

– Mindezek mellett egyházközségünk kétcsoportos, huszonnégy férőhelyes bölcsődét is alapít, mely Kisvárda fejlődő kertvárosi övezetében épül meg egy nyertes TOP-os pályázatnak köszönhetően közel 332,5 millió forintból. A bölcsőde a tervek szerint az óvodával egy időben nyit – tette hozzá Százvai László.

– A kisvárdai református gyülekezet nagy álma teljesülni látszik, hiszen a Várday Kata Református Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium bölcsődével és óvodával bővül, így lesz teljessé a református nevelés és oktatás egészen pici kortól az ifjúvá válásig. Közös felelősségünk, hogy gyermekeinket hitben és embertársi szeretetben neveljük – hangsúlyozta köszöntőjében Csegei István, a Szabolcs-Beregi Református Egyházmegye esperese.

– A kormány ötvenmilliárd forintot különített el óvodafejlesztésre, s csak a megyében a TOP keretében ötmilliárd forintot adott arra, hogy bölcsődék épüljenek és újuljanak meg – emlékeztette a vendégeket dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő.

Ösztönözheti a családokat

– Ezzel az alapkőletétellel egy olyan programnak adhatunk teret, ami 26 településen támogat a megye területén – Nyíregyháza kivételével – bölcsődei fejlesztéseket. Több egyházi közösség vállalkozott erre a nemes és áldozatos feladatra, amiért szeretném köszönetemet kifejezni – mondta Seszták Oszkár az ünnepségen.

A megyei közgyűlés elnöke hozzátette: abban bízik, hogy az új bölcsőde gyermekvállalásra ösztönzi a városban élő családokat.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában