Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.09.16. 11:30

Nemzetünk építői falat, tetőt emeltek

Három megújult megyei létesítmény átadásán vett részt a fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár.

A tuzséri fedett termelői piacon hamarosan a környékbeli gazdák is árusíthatják portékáikat, Államtitkári köszöntő a megújult tiszabezdédi községháza előtt

Fotó: WACHTEINHEIM JÓZSEF, MATYASOVSZKI JÓZSEF,

– Magyarország keleti régiója minden nehézség, így a ­járványhelyzet ellenére is dinamikusan fejlődik. Az eredményekből jól látszik, hogy az itt élők folyamatosan terveket szőnek, és rendre meg is valósítják kitűzött céljaikat – mindezeket tegnap Tiszabezdéden mondta el Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, aki három új létesítmény átadóünnepségére kapott meghívást a megyében.

Szavai nem csupán az említett fejlesztésekre vonatkoztathatóak. Pontosan ráillenek az elmúlt időszak megyei sikertörténeteire, amelyek egy-egy közintézményben, közösségi létesítményben vagy éppen kerékpárútban öltöttek testet.

TOP-pal a topon

A tegnap átadott újabb három, két települést érintő fejlesztés európai uniós, azon belül pedig Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból nyert támogatást. Elsőként a helyi védőnői szolgálat megszépült épületét adta át az államtitkár Tiszabezdéden. Az épület némi belső átalakításon, energetikai korszerűsítésen is átesett, és nem utolsósorban akadálymentessé vált. Az elnyert több mint 43 millió forintból olyan műszereket, gépeket, informatikai és egyéb eszközöket (bútorok, konyhai berendezések) is be tudtak szerezni, amelyek megléte elengedhetetlen egy minőségi egészségügyi szolgáltatás esetében. Az épületre napelemek kerültek, kibővült a parkoló, és egy kerékpárral is gazdagodtak az itt szolgálatot teljesítők.

– A védőnők munkája minden közösségben – az orvosokéhoz és a tanárokéhoz hasonlóan – felbecsülhetetlen értékű – hangsúlyozta köszöntőjében az államtitkár.

Megnyugtató látni, hogy a tiszabezdédi édesanyák és gyerekek támogatói és pártfogói mostantól korszerű körülmények között, kulturált munkakörnyezetben végezhetik a családokat segítő tevékenységüket

– fogalmazott, és szavaiból az is kiderült, hogy Tiszabezdédre 2014 és 2020 között mintegy 530 millió forint összegű uniós támogatás érkezett, amivel a község polgármestere, Daku Attila igazán jól gazdálkodott. A községben komoly fejlődés indult el, feledtetve, hogy közel a határszélhez, a keleti „végeken” vagyunk.

A jó építészet mintapéldája

Nem leplezte büszkeségét a faluvezető a másik helyszínen sem, amikor bemutatta a jelenlévőknek a közel 68,3 millióból újjávarázsolt, kívül-belül megújult községháza épületét. Aki pár éve még elhaladt előtte, most – felújítva, szigetelve, új nyílászárókkal és napelemekkel felszerelve, azbesztmentesen, akadálymentesítve – aligha ismert rá a 1967-ben emelt és mostanra meglehetősen elöregedett házra. Modern fehér-sötétszürke színeivel azonnal magára vonja a figyelmet.

– A szomszédos házak tűzfalas formáiból készítette a tervező a homlokzatot, korcolt bádogtetők vonalaiból kapta jegyeit – e szavakkal simogatta végig tekintetével az ugyancsak építész polgármester a második, olykor már-már első otthonát. S miközben annak építészeti erényeit magasztalta, minden közreműködőnek megköszönte a munkáját.

Dr. Tilki Attila, a térség ország­gyűlési képviselője a „Községháza” felirat függőleges elhelyezésének szimbolikáját elemezve fogalmazta meg dicséretét: – Ez a felirat megfogható, emberi, meg lehet érinteni. A településnek is ilyen polgármestere van: olyan, akit el lehet érni, aki jól érzi itt magát, és miközben képes rendet tartani, lelke is van, ha kell – méltatta a faluvezetői munkát.

Egy településről és a helyi közösségről az első pillantásra is sokat elárul, hogy az egyik legfontosabb közintézménye, a polgármesteri hivatal épülete milyen állapotban van

– ezt már Vitályos Eszter fogalmazta meg. – Ez az 53 év alatt rendkívül rossz állapotba kerülő épület nem volt már méltó önökhöz, ahhoz a nagy múltú településhez, amely az egyik legkülönlegesebb történelmi emlékünket, a honfoglalás kori, tiszabezdédi tarsolylemezt is őrzi – emelte ki az államtitkár, megerősítve, hogy a milliók jó helyre kerültek, akár a csapadékvíz-hálózat felújítására tavaly elnyert 331 millió vagy a legújabb pályázati források, amikből belterületi út és egy köztéri játszótér lesz a jövőben.

Hagyomány, versenyképesség

Az államtitkári látogatás utolsó állomása Tuzséron volt, ahol az alma és a szőlő hazájában egy olyan 155 négyzetméteres fedett piacépületet avattak, amelyben szerdánként és szombatonként tiszabezdédi, záhonyi, zsurki, kisvárdai, ajaki, papi, tornyospálcai, mezőladányi és komorói gazdák is árusíthatják a portékáikat, méghozzá a legmodernebb körülmények között. A 62,7 millió forintból emelt létesítmény különlegessége, hogy egy szociális boltot is kialakítottak benne a hozzá kapcsolódó kiszolgáló létesítményekkel.

MJ/MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában