Kisállat

2020.09.08. 17:30

Túl kicsik a nagy műtétekhez

A kisemlősöknél és a rágcsálóknál nem minden esetben az ivartalanítás a legjobb megoldás.

Forrás: Shutterstock

A kutya- és macskatulajdonosok nagyon sokszor hallhatnak arról, hogy milyen fontos a felelős gazdiknak az ivartalanítás mellett dönteni: egyrészt így megelőzhetik a nem kívánt szaporulatot – hiszen az állatmenhelyek így is telt házasok –, másrészt számos betegségtől, például cisztáktól és daganatoktól óvhatják meg négylábú társukat.

Mi a helyzet azonban akkor, ha a család kedvence egy sokkal kisebb állat, mondjuk egy hör­csög vagy egy tengerimalac? Arról, hogy mi a teendő ez ügyben a legkisebb hobbiállatokkal, dr. Sipos Katalin állatorvost kérdeztük.

Tartsuk külön!

– A testméretükből adódóan sokkal nehezebb a biztonságos altatásuk: még abban az esetben is, amikor helyesen választják ki az altatás típusát és számolják ki az adagot. A műtét közben korlátozottak a lehetőségek, melyekkel vészhelyzetben segíteni tudunk a kisemlősöknek: például egy hörcsög annyira pici, hogy nem tudjuk vénakanüllel ellátni – mondta el lapunknak a szakember.

Talán akkor lehet ilyen esetben létjogosultsága az ivartalanításnak, amikor hím és nőstény példányaink is vannak, nem tudjuk őket elkülönítve tartani, és nem szeretnénk nagyon sok szaporulatot.

Az állatorvos hozzátette: a hörcsögök és tengerimalacok esetében ilyenkor is mindig azt javasolja a gazdiknak, hogy próbálják megoldani a különnemű kisállatok szeparált tartását, hiszen bár a műtét megoldható, túl nagy a kockázata, és az állat érdekében lényegesen egyszerűbb beruházni két különálló ketrecre.

Csak indokolt esetben

Ahogy egyre több kis egzotikus állatot tartanak az emberek, úgy egyre többször találkozhatnak az állatorvosok emlődaganattal vagy méh­gyulladással – például dr. Sipos Katalin arról is mesélt, hogy egy alkalommal egy csincsillát hüvelyelő­eséssel kezeltek, illetve császármetszést is hajtott már végre tengerimalacon. Ezek azonban extrém, kiragadott esetek, évente egy-két alkalommal találkoznak hasonlókkal a rendelőkben.

Az állatorvos csak indokolt esetben javasolja, hogy ezeknél a pici rágcsálóknál az ivartalanítás mellett döntsön a gazdi, sőt akkor is csak olyan szakemberre bízzuk a beavatkozást, aki rendszeresen foglalkozik egzotikus állatokkal, és van tapasztalata a hasonló esetekkel. A pici rágcsálóknál méretben nagyobb – így egy kicsit könnyebben műthető – nyulakat azonban viszonylag gyakran ivartalanítják.

A nyusziknál gyakoribb

– Főleg a bakoknál lehet szükség erre a beavatkozásra, leginkább a viselkedési problémák miatt. Az ivaros hím nyuszik, melyek mondjuk egy hörcsöggel ellentétben jóval több időt tölthetnek a lakásban a ketrecen kívül a gazdi mellett, akár meg is támadhatják az idegeneket – emelte ki dr. Sipos Katalin.

Ennek hormonális hatása van, a műtét után ezeknek a nyulaknak megszűnik az agresszivitása, és lenyugszanak.

– Ezenkívül szintén akkor érdemes náluk az ivartalanítás mellett dönteni, ha többnemű állataink vannak, mert az ösztöneiket nem tudjuk megállítani, és ilyenkor újra meg újra számolnunk kell a ­kicsinyek érkezésével, ez pedig egy idő után teljesen kimeríti az anyaállat szervezetét.

Az állatorvos hozzátette, hogy a területvédésből fakadó támadás, agresszió nagyrészt csak a nyulakra jellemző, a többi pici, szőrös kedvencnél nem valószínű, hogy hasonló viselkedést tapasztalhatunk, így ez sem lehet ok egy ­számukra kockázatos műtétre. Ha hím és nőstény ­csincsillát, tengerimalacot vagy hörcsögöt tartunk otthon, és ezek az állatok különne­műek, a szakember tanácsát követve inkább döntsünk úgy, hogy külön tartjuk őket!

VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában