koronavírus

2020.10.02. 07:00

Az első csengőszó előtt kötelező lázat mérni

Azt, akinek 37,8 fok felett van a testhőmérséklete, hazaküldik.

Forrás: P. Tóth Nóra/ZIG

Csütörtöktől kötelező megmérni a tanulók lázát iskolába lépéskor: 37,8 fokos testhőmérséklet felett a diáknak haza kell mennie. Továbbra is fontos, hogy a szülők, ha gyermekükön egy kezdődő betegség jeleit észlelik – fáradtságot, lázat –, semmiképp se engedjék iskolába vagy óvodába.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a napokban azt közölte, hogy az intézmények felkészültek az új szabályokra, a köznevelésben továbbra is fegyelmezett a védekezés. Az iskolai testhőmérséklet-méréshez szükséges eszközöket szétosztották, sok helyen az előző napokban próbalázméréseket is végeztek reggelente.

A szigorúbb szabályozásra azért van szükség, hogy nagyobb biztonságban legyenek az iskolai közösségek, a diákok és a tanárok, s hogy hamar ki lehessen szűrni az esetleges koronavírusos betegeket, megelőzve a fertőzés közösségi terjedését.

Dr. Ujhelyi János nyíregyházi gyermekorvos arra mindenképpen jónak tartja az új szabályt, hogy kiszűrjék az akut eseteket, s hogy beteg gyerek ne mehessen be reggel a közösségbe.

Jönnek a szezonális vírusok is

– A háziorvos kollégákkal korábban gyakran beszéltünk arról, hogy – tisztelet a kivételnek – voltak olyan szülők, akik kis fáradtsággal, hőemelkedéssel is elvitték a gyereket iskolába. Főleg az alsósokat, akik vagy nem szóltak a szülőnek, hogy rossz a közérzetük, vagy a szülő nem tudta hirtelen megoldani a gyerekfelügyeletet, és nem szeretett volna hiányozni a munkahelyéről. Persze az ilyen esetekben, ha a gyerek nem érezte jól magát, a pedagógusok hazaküldték napközben. Szerintem az idén mindenki látja, hogy ez nem játék, rendkívüli évet írunk, és egy olyan vírus ellen küzdünk, amire nincs ellenszer, nincs oltás. A szülők is tisztában vannak ezzel – jegyezte meg a doktor. Majd hozzátette, hogy egyre hűvösebb az időjárás, lassan a nyakunkon lesznek a szezonális vírusok is, amelyek miatt egyre több gyerek küzd majd náthával, felső és alsó légúti panaszokkal.

A kótaji István Király Baptista Általános Iskola diákjai is csak lázmérés után léphetnek be a kapun
Fotó: Dodó Ferenc

– Az influenza elleni védőoltást a gyerekeknek is ajánlani fogom az idén ősszel, mert ha egy légúti vírus legyengíti a szervezetet, és arra – ne adj’ isten – rátelepszik a Covid-infekció, a fiatalabb szervezetnek is nagyon nehéz megbirkóznia a betegséggel – hangsúlyozta a háziorvos. Dr. Ujhelyi János szerint a nyugalmi állapotban mért 37,8 fokos testhőmérséklet valóban jelezhet későbbi magas lázat, így a mérés fontos és indokolt, mindamellett nem egy univerzális, minden problémát megoldó rendszer ebben a helyzetben.

A tanév elejétől mérik a lázat

Deák Ágnestől, a kótaji István Király Baptista Általános Iskola igazgatójától megtudtuk, hogy náluk már szeptemberben is mérték a tanulók lázát.

– Az első napoktól hőmérőzzük a gyerekeket az iskola kapujában. Azt gondoljuk, hogy ez egy jó védekezési mód, mert rögtön ki tudjuk szűrni, ha esetleg valaki beteg. Nem találkoztunk még lázas gyerekkel, de olyan diákkal igen, aki rosszul érezte magát, és megmértük a testhőmérsékletét. Nem volt lázas, de a biztonsági előírásoknak eleget téve izoláltuk a többiektől, majd haza is küldtük pihenni.

– A szülők mindenben együttműködnek, és hálásak az óvintézkedésekért – tette hozzá az igazgató.

Nem volt sorban állás

Minden zökkenőmentes volt, a gyerekek a kötelező lázmérés után időben elfoglalhatták helyüket az iskolapadban – mondta el lapunk érdeklődésére Medve Róbert, a Zelk Zoltán Általános Angol és Német Kéttannyelvű Iskola tagintézmény-vezetője. Hozzátette, az iskola már korábban megkapta a lázmérőket.

– A portásunk, illetve a három ügyeletes pedagógusunk hőmérőzte a diákokat, akik az intézmény főbejáratán keresztül jöhettek be, ahol most minden ajtót kinyitottunk. Nem volt sorban állás, nem volt semmiféle fennakadás, a szülők sem panaszkodtak, mindenki tudomásul vette, hogy ez az érvényben lévő szabály, ehhez kell nekünk is igazodnunk – mondta el lapunknak Medve Róbert.

A nagy létszámú intézményekben hőkamerák segítségével mérik a testhőmérsékletet, esetleg hőkaput szerelnek fel. A napokban a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégiumban is telepítenek egy ilyen eszközt.

A nyírlugosi Szent Péter és Pál Görögkatolikus Általános Iskolának pedig nem más, mint a település szülöttje, Dzsudzsák Balázs ajándékozott a testhő mérésére alkalmas, nagy értékű hőkamerát. Az iskolában, amelyben a neves focista édesanyja is tanít, már két hete mérik a diákok testhőmérsékletét. A most kapott eszközzel viszont gyorsabb lett a kontroll, az iskolába belépve, miközben fertőtleníti kezeit a diák, a hőkamera elkészít róla egy képet, amely kijelzi a pontos értéket.

KM


Mindenki alkalmazkodik

– Szerencsére a kisfiam télem alig beteg, nem jellemző, hogy gyakran otthon kell maradnia. Ha lázas lenne,

most jobban izgulnék, hogy a koronavírus okozza-e, vagy más kórokozó – mondta el lapunknak egy nyíregyházi anyuka. Cziotka-Gál Mónika hozzátette: a reggeli lázmérést az iskolájuk jól megszervezte, de ha meg kellene várnia a mérést, nem érne be időben a munkahelyére. Egyébként az iskola közelében dolgozik, így ha baj lenne, bármikor vissza tudna menni a gyerekért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában