Nyírtelek

2020.10.02. 15:27

Az idén is találkoztak a Dankóbokorhoz kötődők

Kötelességük az ősök iránti tisztelet őrzése, a szülőföld és a gyökerek büszke vállalása.

Elültették a nyolcadik emlékfát | Fotó: Dankó Mihály

Nyolcadik alkalommal találkoztak Dankóbokorban szeptember 26-án a helyi lakosok, az elszármazottak és a régi barátok, hogy újra együtt emlékezzenek, ünnepeljenek. Kocsis Sándor köszöntőjében felidézte, hogy a járványhelyzet miatta a szokásos időponttól eltérően, szerényebb formában szervezték meg az idei találkozót.

Nagyvonalú felajánlás

– A hagyományok ápolása, az ősök tisztelete és az emlékezés jegyében dr. Kruppa Tamás görögkatolikus parókus atyával együtt imádkoztunk elhunytjaink lelki üdvéért – mondta szerkesztőségünknek az egyik főszervező.

– Név szerint említettük az elmúlt találkozó óta eltávozókat, akiknek az elvesztése azért is nagyon szomorú, mert sokukkal az elmúlt évben még együtt ünnepeltünk, beszélgettünk.

Tamás atya a beszédében felhívta figyelmünket az összetartozás fontosságára, ápolására, hitünk megtartására.

– Kötelességünk az ősök iránti tisztelet őrzése, szülőföldünk, gyökereink büszke vállalása, hiszen bármely növény vagy fa hiába lehet nagy és erős, ha a gyökerei meggyengülnek, el is pusztulhat.

Elültették a nyolcadik emlékfát | Fotó: Dankó Mihály

– Az egyházi szertartás után az elhunytak hozzátartozói elhelyezték az emlékezés koszorúját az emlékkereszten, majd ezt követően mindenki gyújthatott egy mécsest szerettei emlékére. A megemlékezés végén a gyermekek segítségével a nyolcadik emlékfát is elültették.

A találkozó második felében baráti beszélgetés, ismerkedés, vendéglátás kapta a főszerepet. A helyiek köszöntötték Tóth Attilát és családját, aki nemrég lett dankóbokori lakos. Attila és barátai nagyvonalú felajánlása volt az estebéd: halászlevet és lapcsánkát fogyaszthattak a vendégek.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában