kert

2020.10.02. 14:00

Égetés helyett komposztálás

A komposztálás során műtrágya használata nélkül juttathatunk vissza szerves anyagot a földbe.

20200611 Miskolc, Pecér völgy fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország F. Nagy Zsuzsanna a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke mutatja be a komposztálást amivel a zöld hulladékból kitűnő táptalaj készíthető.

Forrás: MW-archív

Fotó: Kozma István

– Vannak, akik imádják az őszi lombhullást, de akadnak olyan kerttulajdonosok is, akiket az őrületbe kerget a falevelekkel borított gyep látványa: ők csak az erdőben tartják helyénvalónak a talajt takaró faleveleket, saját kertjükben nem, és egyenesen hadat üzennek nekik – vélekedik Kohán Márk, a nyíregyházi Klorofill Kertészeti Áruda vezetője. A szakember lapunknak elmondta, a lehullott leveleket többféleképpen is hasznosíthatjuk, elkerülve ezzel az egyébként is hatóságilag tiltott égetést, ami tovább rontja a levegő minőségét.

Védelmi szerepben

– Az egyik módszer, hogy a természet körforgását követve egyszerűen nem szedjük össze a faleveleket. Hogy milyen előnyökkel jár ez a módszer? Az avar védelmi szerepet is betölthet, a lehullott levelek ugyanis egy idő után összeállnak, és takaróként védik a talaj szempontjából létfontosságú mikroorganizmusokat, amelyek így könnyebben vészelik át a telet. A lombtakaró búvóhelyet és meleget nyújt további fontos élőlények számára is, kertünk énekesmadarai is gyakran keresgélnek az avarban táplálékot. Ezeket a szempontokat figyelembe véve nem feltétlenül fontos összeszednünk az ősszel lehullott leveleket, így rengeteg munkától, a levegőt szennyező avarégetéstől kíméljük meg magunkat és a természetet – foglalta össze Kohán Márk, majd áttért a másik lehetőségre, a komposztálásra.

– Vannak olyan kertek, ahol nincs lehetőség a faleveleket talajtakaróként hasznosítani, ahogy akadnak olyan kerttulajdonosok is, akiket egyszerűen zavar a levelek látványa. Nekik sem kell azonban égetni, mert sokkal környezetkímélőbb a komposztálás. Ennek nagy előnye, hogy ezzel a módszerrel különféle műtrágyák használata nélkül juttathatunk vissza szerves anyagot a földbe, javítva ezzel a talajminőséget. Praktikus ősszel félretenni a nyári hónapokra egy bizonyos mennyiségű avart, és fűnyesedékhez keverni. Ezzel csökken a fű magas víztartalma, és nem indul rothadásnak, penészesedésnek a komposztunk. A levelekkel letakarhatjuk a komposztra dobott gyümölcsöket is, így elkerülhetjük a muslicák tömeges megjelenését. Érdemes minél többféle falevelet összekeverni, fontos azonban tudni, hogy a különböző fajok lebomlási ideje eltér egymástól. Lassan lebomló a dió, a tölgy, a bükk, a vadgesztenye, a platán és a nyár. Ezen fajok leveléből csak 2-4 év után lesz igazán jó minőségű komposzt. A tölgy, a kőris, a nyár, a dió és a vadgesztenye levele sok csersavat tartalmaz, esetükben egy kis mész hozzáadásával csökkenthetjük a savasságot, ezzel pedig felgyorsíthatjuk a lebomlást. A dió és a vadgesztenye levele is komposztálható, előbbi levelében találhatók csírázást és növekedést gátló anyagok is, de ezek a komposztálás során lebomlanak vagy átalakulnak, így az érett komposztban már nem jelentkezik a hatásuk – emelte ki a Klorofill Kertészeti Áruda vezetője.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában