1400 bátor ember

2020.10.22. 07:00

Önkéntesek: a lakosság védelmét támogatják

Nyúlgátat építenek, homokzsáktöltő gépet kezelnek, szivattyúznak és ha kell, mentenek.

Forrás: Katasztrófavédelem

A vizek kártételei elleni védekezés jelentős feladat térségünkben, éppen ezért nagyon fontos a mentőszervezetek felkészültsége – hangsúlyozta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője. Gyenge László tűzoltó alezredes kiemelte, a jellemzően aszályos hónapok ellenére ez az esztendő is rámutatott arra, hogy bármikor kialakulhatnak ár- vagy belvizek, melyek megyénk fő veszélyeztető hatásai, s ezekre a felkészülés a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság egyik kiemelt kötelezettsége.

A megyében 1400-an vannak

A megyében létrehozott önkéntes mentőszervezetek minősítése is ehhez igazodik, így 111 települési, 13 járási és a megyei szervezet rendelkezik az alapvető vízkárelhárítási, valamint egy járási és a megyei szervezet az árvízi és vízi mentési minősítéssel. Ezekben a szervezetekben közel 1400-an látnak el feladatokat.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM-OKF) kidolgozta a Nemzeti Minősítési Rendszert, és meghatározott kritériumok alapján az önkéntes mentőszervezetek keresőkutyás, búvár, kötéltechnikai mentő, városi kutató és mentő (USAR), műszaki mentő, árvízi és vízi mentési, vezetés-irányítási, logisztikai és alapvető vízkár-elhárítási szakterületi minősítést szerezhetnek.

– Az egyes szakterületekre vonatkozó minimumkövetelmények meghatározásával biztosítható, hogy a minősítést megszerző szervezetek a szakterületükön azonos képességekkel, megfelelő felkészültséggel és felszereléssel tudják végrehajtani a tőlük elvárt beavatkozást, illetve szükség szerint egymással együttműködve legyenek képesek feladataikat ellátni – utalt a minősítés fontosságára az alezredes, majd kifejtette: ennek megszerzéséhez a kötelező adatszolgáltatáson túl egy bemutatkozó anyagot kell a mentőszervezetnek a katasztrófavédelmi igazgatóságra elküldenie. Ezt követően egy úgynevezett rendszerbeállító, majd egy életszerű és valós veszélyeztetettségen alapuló – akár 24 órán keresztül is tartó – minősítő gyakorlaton bizonyíthatják felkészültségüket. A sikeres gyakorlatokkal a szervezetek bemutatják, hogy tagjaik valós tudással és felkészültséggel rendelkeznek. Kizárólag a sikeres végrehajtás után kerülhetnek a katasztrófavédelem hivatalos nyilvántartásába – mondta az alezredes.

Amit tudniuk kell

Gyenge László szólt arról is: a minősítés egyszeri megszerzésével a csoport nem dőlhet hátra, ugyanis a megyei rendeltetésű mentőszervezetnek évente, a járásinak és településinek háromévente kell frissítő gyakorlatot tartaniuk, valamint a minősítés megszerzését követő ötévente azt meg kell újítaniuk annak érdekében, hogy friss és aktuális ismeretekkel, hatékonyan tudják a katasztrófavédelmi tevékenységet, a lakosság védelmét támogatni.

– Az alapvető vízkárelhárítási szakterület minimumkövetelményei alapján a mentőszervezetnek képesnek kell lennie vízzáró gát, azaz „nyúlgát”, bordás megtámasztás, buzgárelfogó medence építésére, fóliázásra a meglévő gát vízzáróvá alakításához, homokzsáktöltő gép és szivattyú kezelésére – sorolta az alezredes. – Ehhez képest az árvízi és vízi mentési képességekkel rendelkező mentőszervezeteknek tudniuk kell hajókkal vízi kutatást végezni, az elárasztott térségbe orvost, orvosságot, élelmiszert és vizet szállítani. Ezek végrehajtásához rendelkezniük kell legalább három hajóval, amelyekkel fordulónként a hajó személyzetén kívül legalább 15 embert el tudnak szállítani.

– Mindebből kitűnik, hogy a minősítési követelmények lefedik egy árvízi helyzetben felmerülő feladatokat, amelyek teljesítésének képessége jól szolgálja az érintett lakosság és az anyagi javak védelmét – jegyezte meg Gyenge László, és hozzátette: a minősített mentőszervezetek az elmúlt években különböző pályázati forrásokból jutottak támogatáshoz. A BM-OKF-től a hatékonyabb és sikeres beavatkozások érdekében például aggregátorokat, szivattyúkat, terepjáró személygépkocsit, sátrakat fektetőanyaggal és védőruházatot is kaptak.

Várják a jelentkezőket

A polgári védelmi főfelügyelő elmondta: amennyiben egy szervezet tagjai úgy vélik, hogy képesek és akarnak a megyében, szükség esetén az országban bekövetkező katasztrófák elleni védekezésben részt vállalni, akkor jelentkezhetnek a székhelyük szerint illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségen.

KM


 

Megyei kirendeltségek

Fehérgyarmati Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Fehérgyarmat, Kiss Ernő u. 4.

+36-44/362-005

Kisvárdai Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Kisvárda, Mátyás király u. 109.

+36-45/420-420

Mátészalkai Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Mátészalka, Alkotmány u. 1.

+36-44/418-134

Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Nyíregyháza, Erdő sor 5.

+36-42/404-444

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában