Nyíregyháza

2020.11.04. 13:21

A népek jámborára emlékeztek

Reviczky Imre vezérőrnagyot méltatták a volt hadkiegészítő parancsnokság épületénél.

Fotó:

Reviczky Imre vezérőrnagy születésének 124. és a holokauszt 76. évfordulója alkalmából a volt hadkiegészítő parancsnokság épületénél tartottak emlékező koszorúzást szerda délelőtt. Tóth Sándor nyugállományú ezredes méltatta „a népek jámborát”.

Az emberben ott lakozik a jó

– Egy olyan emberre emlékezünk, aki cselekedeteivel a magyar ember önbecsülésének egy szikráját megtartotta. Van remény arra, hogy a szikra egyre több honfitársunk lelkében fog tüzet gyújtani. A világ mostani, pandémiás állapotában is fenn kell tartani a lángot, a reményt, a humanizmus, az emberiesség eszméjét, amelynek egyik legkiválóbb képviselője Reviczky Imre magyar királyi katonatiszt volt. Volt Ferenc József katonája a nagyváradi hadapródiskolán és volt tejfelesszájú ifjú tiszt az I. világháború embert pusztító poklaiban...

Tóth Sándor szenvedélyesen beszédében kitért rá, hogy Reviczky Imre a háborút követően volt Szatmár megye kiegészítő parancsnoka Mátészalkán, Szabolcs megyéé pedig Nyíregyházán.

– Ma, Reviczky révén, emléktáblák, utcanevek hirdetik idehaza és több földrészen, hogy az emberben ott lakozik a gonosz mellett a jó is. 2018. november 6-án új művészeti alkotással, egy szoborral gyarapodott a Fiumei úti sírkert, Nemzeti Emlékhely, amelyet dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter avatott fel.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában