elmentek a nagy háborúba

2020.11.02. 16:40

Emlékezés a hősökre

Mécsesgyújtással egybekötött megemlékezést tartottak hétfő délután a nyíregyházi Hősök temetőjében.

Fotó: Pusztai Sándor

Az ünnepi liturgiát Laborczi Géza, a Nyíregyháza-Kertváros evangélikus gyülekezetének lelkésze tartotta a temetőben nyugvó elhunytakért. A temetőben összesen 2800 sírban 14 nemzet fiai nyugszanak, akik valamennyien az I. világháborúban vesztették életüket – tudtuk meg Kertész József h. századostól.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. – Nyíregyháza önkormányzatának támogatásával immár másfél évtizede emlékezik a hősökre.

Fontos pillanat

– Mindannyiunk számára fontos pillanat megállni és végiggondolni mindazt, ami itt, ezeken a köveken látható számunkra – mondta Laborczi Géza. – Fiatal gyerekek sírjainál állunk. Amikor majd a gyertyákat gyújtjuk, és egy pillantást vetünk a nevekre és az életkorokra, láthatjuk, tizenkilenc-húsz éves fiatal emberek, magyarok, románok és még sokféle nemzetiségű férfiak fekszenek itt. Úgy emlékezünk ezekre az emberekre, áldozatokra, hogy az Isten mindig a szenvedők oldalán áll.

Ez azt jelenti a számunkra, hogy ez a megállás nem a bosszúra, a törlesztésre sarkall bennünket, hanem minket ezek a sírok és az Isten szava a békességre figyelmeztetnek. Legyen ma is minden meg gyújtott gyertya tisztelgés azok előtt, akik életüket adták mások szabadságáért. Legyen az itt pihenő elhunytak emléke áldott. A mécsesek meggyújtásában és elhelyezésében segítettek a Honvédsuli és a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium diákjai is.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában