11.11.11.11

2020.11.06. 20:30

Gyújtsunk gyertyát a nagy háború hősi halottaiért!

1918. november 11-én írták alá Németország vezetői és az antant képviselői a nagy háborút lezáró fegyverszüneti egyezményt.

Forrás: Németh István archívuma

A harci cselekmények azonban nem értek véget mindenhol. A függetlenségét visszaszerző Lengyelország még évekig harcolt a bolsevikok vezette Szovjet-Oroszország ellen, hazánk a megszálló román, cseh, osztrák csapatok ellen próbált védekezni és Törökország sem fogadta el a rá kiszabott ítéletet.

Akkor még nem tudták az aláírók, hogy a fegyverszünet alig 21 évig fog tartani, és első világháborút követi a még pusztítóbb második.

Európában és hazánkban is ezen a napon emlékezünk a háborúkban elesett hősi halottakra. Van, ahol egy pipacsot tűznek a kabátjukra az emberek, Magyarországon a gyertyagyújtás a halottakra emlékezés jelképe.

Mindenki, aki csatlakozni szeretne a megemlékezéshez, 11. hó 11-én 11 óra 11 perckor egy pillanatra álljon meg, gondoljon a hősi halottakra. Ha teheti, a közelében található katonasírra vagy emlékműre helyezzen egy mécsest, ezzel is kifejezve, hogy soha többé háborút!

Borítókép: Ypern katonai temetője | Fotó: Németh István archívuma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában