Nyíregyházi Egyetem

2020.11.10. 15:48

Rendhagyó módon ünnepelték a tudományt

Az idén az egyetem két oktatója vehette át a Tudományért–Művészetért díjat.

Immár tizenhetedik alkalommal rendezték meg a Magyar Tudomány Ünnepét a Nyíregyházi Egyetemen. Dr. Kovács Zoltán, az egyetem általános rektorhelyettese a rendezvényen elmondta, az idei ünnep eltér a korábbiaktól, hiszen a koronavírus-járvány miatt szűkebb körben tartották meg, ugyanakkor ez az egyetem első olyan tudománynapi konferenciája, melyet élőben közvetítettek a világhálón.

Jövőformáló tudomány

– Minden évben azon mottó köré szervezzük a tudományos tanácskozást, amit a Magyar Tudományos Akadémia ajánl – az idén a programsorozat a Jövőformáló tudomány szlogen mentén halad. A tudomány formálja a jövőnket; gondoljunk csak bele, hogy a számítástechnika mennyire megváltoztatta az életünket az elmúlt évtizedekben, s ennek köszönhetően a konferenciánk a falakon és kontinenseken átívelve juthat el másokhoz – árulta el az általános rektorhelyettes.

Dr. Kovács Zoltán kiemelte: az ipar is több tudományterület együttműködésének köszönheti sikerét, és biztosak lehetünk abban, hogy napjaink tudományos eredményei is jelentősen hatnak majd a jövőnkre.

– Az orvostudomány legújabb fejleményeire is bizakodóan tekintünk, hiszen ennek köszönhetően győzhetjük le a koronavírust – hangsúlyozta, s hozzátette: az egyetem oktatóinak kutatási eredményei az Acta Academiae Nyíregyháziensis kiadványban jelennek meg, s az idén 27 tanulmány érkezett.

– A szerkesztési munkálatoknál tartunk, így az év végéig online formában elérhetővé tesszük a kiadványt az egyetem weboldalán. Egyetemünk kiemelt célja, hogy fokozza a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységet, ezért augusztus 1-jén létrehoztuk a Technológiai és Tudástranszfer Irodát – tudtuk meg az általános rektorhelyettestől. Prof. dr. habil. Simon László, az egyetem tudományos tanácsának elnöke elmondta, húsz évvel ezelőtt döntött úgy az akkori főiskola tudományos bizottsága, hogy díjat alapít azoknak az oktatóknak, akik legalább 15 éve dolgoznak az intézményben, s kiemelkedő tudományos tevékenységet folytatnak. A Tudományért– Művészetért díjat az idén dr. Jenei Teréz és dr. Fekete István vehette át.

Kimagasló munkát végeznek

A tudományos tanács elnöke méltatta az idei díjazottakat, majd bemutatta őket. Mint elmondta, dr. Jenei Teréz 1989 óta dolgozik a Nyíregyházi Egyetemen, sokszínű kutatómunkát végez, és fontos kiemelni, hogy két PhD-fokozattal rendelkezik, ami kiemelkedő a szakmájában.

– Pályáját a nyelvtudománnyal kezdte, később pedig a roma kultúra tanulmányozásában ért el kimagasló eredményeket. Országos és nemzetközi konferenciák rendszeres résztvevője, segíti a tudományos utánpótlást a Debreceni Egyetem humántudományi doktori iskolájában. Dr. Fekete István az egyetem környezettudományi intézetének oktatója, nemzetközi karrierje 2009-ben kezdődött, amikor amerikai– magyar közös kutatásban vállalt aktív szerepet. Az elmúlt években hazai és európai uniós közös kutatásokban dolgozott, sőt Brazíliában is tartott tudományos előadásokat – ismertette a tudományos tanács elnöke.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában