szigorú szabályok

2020.11.03. 11:30

Sűrűbben ellenőrzi a rendőr a maszkviselést

A maszkviselés betartásával a járványt szeretnék lassítani.

Szájmaszkban várják a fogást a vendégek

Fotó: Sipeki Péter

Sűrűbben ellenőrzi a maszkviselési szabályok betartását hétfőtől a rendőrség, valamint ezek megszegése esetén a szankciókat is szigorították. Mint ismert, hétfőn lépett hatályba az a kormányrendelet, ami a vendéglátóüzletekre és a szórakozóhelyekre is kiterjeszti a kötelező maszkhasználatot. Egyedül a fogyasztás idejére lehet levenni a maszkot, de utána azonnal vissza kell helyezni. Azt a vendéget, aki a maszkot a vendéglátóüzlet üzemeltetője vagy alkalmazottja felszólítására sem viseli, vagy nem az előírt módon hordja, ki kell küldeni a helyiségből, különben borsos árat fizet mind a vendéglátó, mind pedig a vendég.

Maszkban várják a finom fogást

A nyíregyházi Sziklakert étterem bejárati ajtaja, illetve az asztalokra kihelyezett figyelmeztető táblácskák is hirdetik: hétfőtől kötelező az étteremben maszkot hordaniuk a vendégeknek akkor, amikor éppen nem esznek vagy nem isznak valamit.

– Biztos nem örül majd ennek a szabályozásnak minden vendég, de ez a szabály, be kell tartani – mondta lapunknak Kozák József. A Sziklakert tulajdonosa hozzátette, a pincéreik eddig is felvették a maszkot munka közben.

– Hétfőn a szokottnál többen vitték el az ételt, azt gondolom, hosszabb távon egy minimális forgalomcsökkenéshez vezet ez az intézkedés, de mint már említettem, van egy új szabályozás, nincs más lehetőségünk, mint hogy betartjuk – emelte ki Kozák József. Az étterem-tulajdonos beszélt arról is, hogy a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után komolyan visszaesett a forgalmuk, majd az enyhítések után újra visszatért az étterembe az élet.

Akkor az emberek már nagyon várták, hogy lazuljanak a szabályok, sok vendégünk volt. Most úgy vélem, újra mérséklődik majd a forgalmunk

– fogalmazott a nyíregyházi Sziklakert étterem tulajdonosa, Kozák József.

Nem szeretnének bezárni...

– Jól felfogott üzleti érdekem, hogy betartsam a járvány­ügyi szabályokat. Adunk a higiéniára, fegyelmezetten hordják a pincéreink a maszkot, hiszen így látják a vendégek is, hogy biztonságos étteremben étkeznek, szívesen betérnek hozzánk.

Szerencsére nem volt covidos dolgozónk sem, de mindegyikünkben van annyi felelősségtudat, hogy betegen nem jönnénk be dolgozni

– mondta el Kedves Mihály, a nyíregyházi Kedves Palacsintázó és Pizzéria tulajdonosa.

Hozzátette, a járvány tavaszi megjelenése óta minden szükséges higiénés óvintézkedést bevezettek és be is tartanak. – Azt tapasztaljuk, hogy nem kell felszólítani a vendégeket a maszkhasználatra, a kézfertőtlenítésre. Az asztalokat szellősen rendeztük el, ha kapnánk egy ellen­őrzést nem lehetne kifogást találni a palacsintázóban.

– A szankciók mindig visszafogják a szabálytalanságokat, hogy mennyire arányosak a bírságok a szabályok megszegésének súlyosságával, arról mindenkinek más-más a véleménye, egy biztos, most rövid távon kellett szigorítani, hogy ne hatalmasodjon el a járvány.

Az sem esne jól a mi szakmánkban, ha megint le kellene állni vagy bezárni.

– A forgalmunk nyáron valamivel jobb volt, mint most, ahogyan emelkedik a koronavírusos megbetegedések száma, úgy egyre óvatosabbak az emberek, és nem a beülős fogyasztást választják, inkább házhoz rendelnek. Tavasszal azzal, hogy rugalmasan reagáltunk a megváltozott fogyasztói igényekre, és nagyobb számban vállaltunk kiszállítást, új vevőkörre tettünk szert. A rendelések azóta is pörögnek, olyannyira, hogy a pizzák, palacsinták kihordásához egy új autóra is beruháztam, valamint egy kollégát beállítottam a futárszolgálatba. Fiatal vállalkozás vagyunk, üzletünk felfelé ívelését törte meg a járvány, a válságból egyhamar nem fog senki sem kijönni, de fő az optimizmus – jegyezte meg bizakodóan Kedves Mihály.

Kedvességet várnak el

– Eddig is a mi felelősségünk és kötelességünk volt a járvány­ügyi szabályok betartatása, s ez a jövőben sem változik – ezt már Mencsik Csaba, a nyíregyházi Walk Street étterem üzletvezetője mondta lapunknak, aki úgy tudja, november 1-jétől civil ruhás rendőrök ellenőrzik, hogy a vendégek a helyiségbe belépve, illetve akkor, amikor felállnak (például azért, mert mosdóba vagy a kasszához mennek), viselnek-e maszkot.

– Egy, a tájékoztatás jegyében tartott korábbi ellenőrzéskor megkérdeztük, mit tehetünk akkor, ha a vendég a felszólítás ellenére sem veszi fel a maszkját, és azt a választ kaptuk, hogy hívjunk rend­őrt.

A szabályok betartatása alapvető érdekünk, hiszen nagyon komoly pénzbírságot rónak ki arra a vendéglátóhelyre, ahol szabálytalanságot találnak, sőt azt hallottuk, hogy ha ez többször előfordul, akár be is zárhatják a helyet.

– Mi természetesen szólunk azoknak, akik nem viselnek maszkot, és azt tapasztaljuk, hogy ez sokaknak zokon esik. Bár a hozzánk betérők tudják, hogy ezeket az intézkedéseket nem mi találtuk ki, mivel mi vagyunk „kéznél”, nekünk mondják el, ha nem értenek ezzel egyet. És ez a helyzet egy kicsit nekünk is visszás, hiszen pontosan tudjuk, hogy a vendéglátás alapja a kedvesség és az odafigyelés, nagyon furcsa, hogy az időnk egy részét most azzal kell töltenünk, hogy rászólunk a vendégeinkre.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában