keresd!

2020.12.09. 07:00

Dolgoznak határon, postán, közúton

A szolgálati kutyák aktívan kiveszik a részüket a NAV sikereiből.

SZA

Pénügyőr kutya akcióban

Fotó: Dodó Ferenc

Hetti poroltóba csomagolt dohányt talált, Ella egy autó első és hátsó doblemezében szagolta ki a csempészcigit, Gigi pedig egy kisbusz tetejéhez érve jelezte, hogy az olyasmit rejt, amit nem kellene – lapunk hasábjain nem egyszer írtunk már a fent említett „hölgyekről”, akik aktívan kiveszik a részüket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sikereiből: a négylábúak segítségével Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tavaly 796 esetben derítettek fel jogellenes cselekményt. Dávid Zoltán, a NAV megyei rendészeti főosztályvezetője csapatának van szolgálati kutyája, így pontosan tudják, hogyan képzik ki a négylábúakat, és azt is, mi dönti el, hogy melyik kutya lesz alkalmas a feladatra.

Bentlakásos tanfolyam

– A kutyák és a vezetők egy bentlakásos, 12–16 hetes alaptanfolyamon együtt tanulják meg a szakmát – mesélte. – A kutyavezetők állategészségügyi, kinológiai, kiképzés­elméleti, kutatástaktikai, jogi ismereteket és anyag­ismeretet tanulnak, vizsgázni szóban és írásban is kell. A kutyákkal megismertetik a keresett célszagot, jelzésmódot tanítanak nekik, megtanulnak magabiztosan közlekedni, akár szélsőséges helyzetekben is. Ezenkívül természetesen engedelmesnek is kell lenniük, ebből szintén vizsgáznak.

Számukra a munka egy nagy játék, ugyanis a feladatok minden esetben közös játékkal zárulnak.

– A tanfolyam végén a kutyavezetőknek elméleti vizsgát kell tenniük, és van egy páros gyakorlati vizsga is. Ez utóbbin a kutyának számot kell adnia engedelmességből, de a páros rátermettségét is bizonyítani kell személyautó, teherautó és csomag átvizsgálásában, terepkutatáson, de egy személynél elrejtett célszagot is meg kell találniuk. Csak akkor léphetnek szolgálatba, ha sikeres záróvizsgát tesznek, a vizsgát pedig évente meg kell ismételni, ezért az alapképzés után folyamatos szinten tartó képzésre is szükség van. Emiatt mindaz, amit közösen tanulnak és gyakorolnak, életformává válik a kutyánál és a kutyavezetőnél egyaránt.

Évente kell vizsgázniuk

– Azt, hogy melyik kutya alkalmas e feladatok elvégzésére, egyéni képességek határozzák meg, nem pedig a fajta. A hivatal gyakran hirdet vásárokat, szigorú egészségügyi és képességvizsgálatot követően azokon derül ki, hogy egy eb alkalmas-e, vagy sem. A képzésen csak olyan kutyák vehetnek részt, amelyek legalább 10, legfeljebb pedig 36 hónaposak, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy az oktatás annál hatékonyabb, minél fiatalabb korban kezdődik el. A kutya mindaddig alkalmas a feladat ellátására, amíg az évente esedékes vizsgát teljesíteni tudja, és az egészségi állapota ezt engedi. Előfordulhat, hogy egészségügyi okból már 6 évesen „nyugdíjba vonul” egy kutya, de van arra is példa, hogy 13 éves koráig dolgozik.

A NAV szolgálati kutyái a dohányt is gyorsan megtalálják
Fotó: Dodó Ferenc

– Ha „leszerelnek”, a kutyavezetővel és annak családjával élnek tovább. És bár a nyilvántartási értékük egy-másfél millió forinttól indul, számunkra megfizethetetlenek, hiszen családtagként tekintünk rájuk. A hivatalnál kábítószer, cigaretta- és bankjegykeresésre képeznek és alkalmaznak kutyákat, de vannak nyomkövető, járőr, illetve speciális kutató- és elfogókutyák is.

Több mint 100 ezer ellenőrzés

– Jelenleg a NAV-nak 36 aktív állományú szolgálati kutyája van: bevetjük őket a határforgalom ellenőrzésekor közúton, vasúton, repülőtéren; a postákon a csomagok ellen­őrzésekor, mélységi ellenőrzéskor, de speciális bevetési egységek, társszervek tevékenységének támogatására és rendvédelmi szerveknél, illetve iskolákban kutyabemutatókon is. A hivatal dolgozói a szolgálati kutyák segítségével tavaly országosan több mint százezer ellenőrzést végeztek, és összesen 2521 esetben derítettek fel jogellenes cselekményt – mondta el Dávid Zoltán.

SZA


Nemzetközi kapcsolatok

A NAV kutyakiképzési stratégiája komoly nemzetközi múlttal bír. 2009-ben a Ciprusi Vámigazgatással kötött megállapodás keretében segítséget nyújtott a hivatal 7 keresőkutya beszerzésében, valamint a ciprusi munkatársak és a kutyák kiképzésében.

A Kutyavezető-képző Központ a tapasztalatcserére is kiemelt figyelmet fordít. Ennek keretében 2014-ben a romániai Giurgiu városában lévő kutyakiképző központban munkalátogatáson vettek részt a központ szakemberei.

Aktív a kapcsolat a Török Vámhatóság Kutyakiképző Központjával is, amelynek munkatársai 2014 óta hatszor látogatták meg a kutyavezető-képző központot, és magyar delegáció is járt náluk.

A 2016-ban megrendezett szlovákiai kutyás verseny után élénkült meg a kapcsolat a Szlovák Vámigazgatás Kutyakiképző Központjával. Mindkét ország kutyakiképzői és kutyavezetői részt vettek egy-egy magyarországi és szlovákiai munkalátogatáson.

Az elmúlt években többször is rendeztek a Kutyavezető-képző Központ területén külföldi delegációknak

bemutatóval egybekötött szakmai fórumot, ahol a résztvevők átfogó képet kaptak a magyar vámszolgá-

lati kutyák kiképzéséről, képességéről.

A nemzetközi tapasztalatok cseréje és szakmai kapcsolatok építése szempontjából fontos esemény volt a 2017-ben Prágában megrendezett 4. Globális Kutyavezetői Fórum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában