Nyíregyháza

2020.12.23. 20:00

Folytatódhat az útfejlesztés Nyíregyházán

Több mint egymilliárd forintból aszfaltozzák az utakat 2021 elején, a megyeszékhely önkormányzata további lakóközösségek jelentkezését várja – tudatta közleményében a városházi sajtószolgálat.

20201109 Nyíregyháza fotó: Ungi Lajos Kelet-Magyarország Drónfotó Nyíregyházáról.

Forrás: Illusztráció/Ungi Lajos

Fotó: Ungi Lajos

Ahogyan arról már beszámoltunk, az egyes térségi fejlesztési igények támogatásáról szóló kormányhatározat alapján Nyíregyháza önkormányzata útfejlesztéseihez ötmilliárd forint támogatást kapott.

Dr. Kovács Ferenc polgármester szerdán bejelentette, a program első ütemeként megkezdődött kilenc városrészt érintő 15 utca útépítésének közbeszerzési eljárása. Az első csomag becsült költsége mintegy 1,2 milliárd forint, amelyből közel hat kilométer földútból épülhet aszfaltos lakóút.

A fejlesztés 2021. elején a következő utcákat érinti: Gerely utca, Íjász utca, Vitorlás utca + 24221 hrsz, Búvár I.-II., Horgony utca I.-II., Árbóc utca, Hegedű utca – Tallér köz, Hatház utca, Szamóca utca, Thököly I. utca – Törzs utca összekötő, Hadobás utca (Kemecsei úttól északra), Szamos utca, Ereszalja utca, Szarka utca, Hajlás – Főzde – Fenyő utca.

Az első ütemben szereplő utcák építésének feltételei adottak, a lakossági együttműködés eredményeként az útépítéshez szükséges területek szinte teljes mértékben rendelkezésre állnak. Dicséretes azon ingatlantulajdonosok, lakóközösségek eddigi összefogása, ahol a lakók együttműködve a várossal az útépítéshez szükséges, szabályozással érintett területet térítésmentesen átadták az önkormányzat részére, biztosítva ezzel az útépítéshez, közműáthelyezésekhez szükséges területeket – olvasható a közleményben.

Dr. Kovács Ferenc kiemelte, a város nagy hangsúlyt fektet lakóutcáinak fejlesztésére, amit az elmúlt években kiépített lakóutcák nagy száma is tükröz.

Célunk, hogy a lakókkal összefogva folytassuk Nyíregyháza úthálózatának fejlesztését, s így tovább csökkenjen városunkban a földutak száma.

Az önkormányzat tovább vizsgálja a már beérkezett igényeket, amiből a következő projektcsomag összeállhat, illetve várják a lakóközösségek jelentkezését is, ahol a meglévő földút aszfaltútra történő kiépítését kezdeményezik.

Mi szükséges a lakóutak építéséhez?

Az utcában legyenek kiépítve az alapközművek, magas beépítettségi arány, az ingatlantulajdonosok szándéknyilatkozata, mely szerint a szabályozással érintett területrészt térítésmentesen átadják, útépítési tervek (engedélyes és kivitelezési) megléte, engedélyeztetési eljárás lefolytatása, városfejlesztési, városrendezési szempontok vizsgálata.

A folyamatot gyorsítja és egyszerűsíti, ha minden utcában megválasztanak egy fő megbízottat (utcabizalmit), aki képviseli az ott élőket és fölvállalja a folyamatos kapcsolattartást. Január elejétől a város weboldalán részletes információt kaphat a lakosság a szervezés módjáról, feltételeiről és szervezéshez szükséges nyomtatványok is elérhetőek lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában