Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.12.18. 11:30

Ünnep bosszúság nélkül? – Így lehetséges!

Semmi ne árnyékolja be a közelgő ünnepet! Lehet veszteség- és balesetmentes a karácsonyunk.

BM

Vigyázzunk az értékeinkre, és az autó utasterében se hagyjunk csomagokat!

Fotó: Illusztráció: archív, Észak-Magyarország

Hiba lenne azt gondolni, hogy az ünnepre hangolódás heteiben, azaz adventkor a tolvajok, gépkocsifeltörők vagy a csalók csendesen otthon ücsörögnek. Sőt, csábítja őket a tömeg, keresik annak a lehetőségét, hogy elemeljenek egy­-egy pénztárcát, kilopják a táskából, kocsiból a benne felejtett ajándékot, a csalók pedig arra számítanak, a karácsony bűvkörében gyanútlanabbak és adakozóbbak az emberek. A megyei rendőr­főkapitányság sajtószóvivőjével összeállítottuk azt a speciális csomagot, ami segíthet abban, hogy veszteség, bosszúság és persze baleset nélkül ünnepelhessünk. Dr. Fedor Rita őrnagy arra is felhívta a figyelmet: a rendőrség is a lehetőségeihez mérten mindent megtesz ennek érdekében, de szükség van ehhez az állampolgárok önvédelmi képességeire is.

Az adventi időszakban a bevásárlóközpontok, üzletek környékén a megnövekedett forgalomban a szokásosnál is jobban kell vigyázni az értékekre, személyes tárgyakra – hangsúlyozta a megyei rendőr-főkapitányság, s nem véletlenül, hiszen nem telik el úgy egyetlen karácsony sem, amikor valaki ellopott pénztárcája, ajándéka ne árnyékolná be az ünnepet. S hogy mi mindenre figyeljünk a készülődéssel, rohanással zsúfolt napokban, azt dr. Fedor Rita sajtószóvivővel csomagoltuk össze.

Fokozott figyelemmel

– A rendőrség a lehetőségeihez mérten mindent megtesz, hogy az ünnepi készülődés mindenki számára biztonságos és balesetmentes legyen, de ehhez az állampolgárok önvédelmi képességeire is szükség van.

A parkolókban őrizetlenül hagyott járműveket akár másodpercek alatt feltörhetik | Dr. Fedor Rita

A zsebtolvajok kedvelik a zsúfolt üzleteket, tömegközlekedési eszközöket, és gátlástalanul kihasználják, hogy a bevásárlások idején mindenki siet, türelmetlenebb és esetleg figyelmetlenebb is. Éppen ezért kérünk mindenkit, hogy fokozottan figyeljenek értékeikre, a válltáskájukat tartsák maguk előtt, egy perce se hagyják felügyelet nélkül.

Senki ne tárolja az okmányait, értékeit kabátja vagy táskája külső zsebeiben – sorolta a szóvivő –, ahogy ne tegyék egy helyre a pénztárcájukat, hitelkártyájukat, okmányaikat, mobiltelefonjukat. A bankkártya mellett ne legyen ott a PIN-kód, ha pedig ATM automatánál vesznek fel pénzt, addig ne induljanak el, amíg a felvett összeget el nem tették a pénztárcájukba, táskájukba – folytatta dr. Fedor Rita, s arra az esetre, ha mégis megtörténne a baj, azt tanácsolja, ha elvitték az iratokat és lakáskulcsot, akkor fontos egy gyors zárcsere, ha pedig a bankkártyát vitték el, azonnal le kell tiltani.

Érték ne maradjon az autóban

A gépjárműfeltörésre „szakosodott” bűnözőket bűnre csábítják az autóban hagyott csomagok, táskák és értékek.

– A parkolókban őrizetlenül hagyott járműveket akár másodpercek alatt feltörhetik, és amellett, hogy megszerezik a benne hagyott értékeket, a rongálással is jelentős anyagi kárt okoznak – mondta a rendőr őrnagy, és hozzátette: a bosszúság és a kár elkerülése érdekében a megvásárolt termékeket mindig tegyék a csomagtartóba. Ha ez nem lehetséges, és csak az utastérben tudják elhelyezni, akkor haladéktalanul szállítsák haza, ne álljon az autó órákig a parkolóban – tanácsolja dr. Fedor Rita, de arról se feledkezzen meg senki, hogy az ablakokat mindig húzzák fel, az ajtókat zárják be, ha elhagyják a járművet.

Tartsuk be a szabályokat!

Szomorú, de tény, hogy karácsony közeledtével gyakrabban találkozhatnak közterületen is az emberek adománygyűjtőkkel, akik sok esetben csalók.

– Ők valamilyen nemes célra hivatkozva adománygyűjtőknek adják ki magukat, így próbálnak saját céljaikra pénzt szerezni. Előfordulhat, hogy a csalók a lakásba is bekérezkednek valamilyen indokkal, és az ott lakó figyelmét elterelve megszerezik pénzét, értékeit – figyelmeztet egy másik veszélyre a rendőrségi szóvivő, aki nyomatékosítja: a valódi adománygyűjtő szervezetek nem kérnek készpénzt, csekket adnak, és annak befizetésével lehet őket támogatni. Megszívlelendő, hogy senki ne engedjen be a lakásába idegent, hivatkozzon bármilyen indokra is. Ajtónyitás előtt mindig meg kell győződni arról, hogy ki az, aki be akar jönni az otthonába, ahol ha nagyobb pénzösszeget tart, azt tegye biztonságos, mások által nem ismert helyre vagy széfbe.

És persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy a bevásárlási lázban nagyobb az üzletek környékén az autó- és gyalogosforgalom. Tartsuk be a közlekedési szabályokat járművezetőként, kerékpárosként és gyalogosként is. Figyeljünk egymásra, legyünk előzékenyebbek, körültekintőbbek és óvatosabbak, hogy az ünnep bosszúság- és balesetmentesen teljen nyugalomban és szeretetben – fogalmazott dr. Fedor Rita.

BM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában