bérlakások

2021.01.07. 14:00

Beköltözhettek a lakók a bátori bérlakásokba

Azoknak a fiataloknak segítenek, akik helyben szeretnének boldogulni és munkát vállalni.

MI

Fotó: Dodó Ferenc

Ahogy arról korábban beszámoltunk, merészet álmodott a nyírbátori önkormányzat, amikor egy évtizedekig kihasználatlanul álló, közel 10 hektáros területet felvásárolt, és nagyszabású bérlakásépítésbe kezdett. A 71 lakás elkészült, és decemberben be is költöztek az első lakók a gyógyfürdő és a Szénaréti-tó szomszédságában épült modern ingatlanokba. A lakásépítési programról Máté Antal, Nyírbátor polgármestere mesélt lapunknak.

Helyben tartani a fiatalokat

Elmondta, nem csupán bérlakásépítésről van szó, az önkormányzat egy többlépcsős folyamatot indított el a beruházással, melynek célja, hogy helyben tartsa a fiatalokat, és támogassa őket az önálló életük megkezdésében.

– A bérlakásrendeletünket is átszabtuk annak érdekében, hogy itt tarthassuk a fiatalokat. Ez nemcsak a városnak, hanem az egész országnak fontos. Azoknak szeretnénk segíteni, akik valóban lakhatási nehézségekkel küzdenek, de nem szociális bérlakásokról van szó, hanem azon fiatalokat támogatjuk, akik nem rendelkeznek még komoly egzisztenciális háttérrel, és helyben szeretnének munkát vállalni, boldogulni – ismertette a program céljait a város polgármestere, és hozzátette: a fiataloknak meghatározott ideig, 5 plusz 5 évig adnak lakást, így biztosított a rotáció, és több fiatal kezdheti el a városban az önálló életét.

Fotó: Dodó Ferenc

– A 71 önkormányzati bérlakás saját erőből készült, melyhez önkormányzati hitelt vettünk fel. A bérleti díj nagyrészt fedezi majd a kölcsönt, a fennmaradó részt egyéb önkormányzati bevételekből fizetjük ki. A beruházás novemberben készült el, felkerestük a korábbi jelentkezőket, közben valaki talált már lakást, és új igénylők is voltak. A 71 lakásból 55 már gazdára talált, de a többit is folyamatosan utalják ki a bérlőknek – tájékoztatott Máté Antal, akitől azt is megtudtuk, amennyiben a lakások elfogynak, és az emberek elégedettek lesznek, a tapasztalatokra építve további lépéseket is tesznek majd.

– A terület már évtizedek óta elhagyatottan állt, közel a gyógyfürdőhöz, a gyulaji erdőhöz és a Szénaréti-tóhoz, és bár nem a város magjában helyezkedik el, közel van a természethez, ami vonzza az embereket. A tereprendezés még hátravan: járdákat, játszóteret, garázsokat kell építeni, de hamarosan beépül minden, és egy jól működő városrész válhat az új lakóparkból – tekintett a jövőbe a polgármester.

A lakáshoz jutás feltételeiről megtudtuk: pontrendszert alakítottak ki, melyben a különböző szempontok – mint például az állandó nyírbátori lakcím – eltérő pontszámmal bírnak. A nyírbátoriak, helyi munkahellyel rendelkezők előnyt élveznek a jelentkezéskor.

Kiváló lehetőség

Nemes Zoltán a párjával hétfőn költözött be az új, modern kialakítású lakásba. Kérdésünkre elmondta, az ingatlan egy kis előszobából, a középpontban egy tágas, a nappalival egy légtérben lévő konyhából, viszonylag nagy méretű fürdőszobából és egy szobából áll.

– A lakás 50 négyzetméteres, ami nem tűnik soknak, de a kiváló elosztás és a tágas nappali miatt nagyobb összejövetelekre is alkalmas lesz a járvány után. Az erkély is hatalmas, aminek nagyon örülünk, a páratlan kilátásról nem is beszélve, hiszen a Szénaréti-tóra néz a lakásunk – mutatta be újdonsült otthonát a fiatalember. – Kiváló ez a lehetőség, nem akartunk albérletbe költözni, de itt egy vadonatúj lakás bérlői lehetünk. Lakásavatót a koronavírus miatt nem tartunk, de amint vége a járványnak, ezt is bepótoljuk – tudtuk meg Nemes Zoltántól.

Kokas Dominika is a lakópark új lakója. A párjával egy olyan 41 négyzetméteres lakásba költöztek, amiben egy szoba, kisebb fürdő és tágas nappali található. – Az ingatlan nagyon modern, tetszik az elrendezése, de sajnálatomra nem sikerült tóra néző lakást kivenni, mert azokat pillanatok alatt elkapkodták. A párom nyírbátori, helyben dolgozunk, így nagyon örülünk a lehetőségnek. Egy kertes házban laktam korábban, ezért picit szokatlan lakásban élni, de addig biztosan itt maradunk, amíg elég pénzünk lesz egy kertes ház vásárlásához – avatott be a terveibe Kokas Dominika.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában