Kelet-retró

2021.01.15. 16:00

Olajkutató fúrások a Nyírségben

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország 50 éve ezen a napon.

Illusztráció/Shutterstock

1971. január 15., péntek

Búcsú a kölcsei kisvonattól

Hát még egyszer utaztam rajtad, kedves kis barátom, Jánkmajtis és Kölcse között. Apró kis Diesel-mozdonyod dörögve vágott neki a kanyargós útnak. Habozva álltál meg a kisnaményi, régi vagonból átalakított „váróterem” mellett, amely inkább randevúzóhelynek megfelelő, de annak kitűnő. Egyetlen személykocsidban adomázó férfiak, ismerős asszonyok tartottak kaszinózást, mint mindig, és pipázó öregek mosolyogtak szóbeszédükön. Úgy dudáltál a kölcsei kanyarban, mint egy vidám ismerős.

Január van, és még mindig jársz. Olcsó voltál és hasznos. Léted most már csak azon múlik, mikor veheti át elég autóbusz személyszállító feladatodat.

Olajkutató fúrások a Nyírségben

Az Országos Kőolaj- és Gázipari Tröszt újabb területeken kezdte meg a szénhidrogénkincs feltárását: az idén több mint 250 ezer méter kutató és felderítő fúrást végez Csongrádtól a Nyírségig terjedő területen. A feladatok teljesítése érdekében új műszaki és technológiai intézkedések egész sorát vezetik be. Mintegy hatvan-hetven millió forintot költenek új berendezések, műszerek és egyéb technikai eszközök beszerzésére. Az olaj- és gázkitörések megakadályozására kitörésgátló berendezést helyeznek üzembe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában