értéktár

2021.02.01. 07:00

A szülőföldhöz kötődő gyökerek, értékek

Az értéktárbizottság összegyűjti mindazt a kincset, amire joggal lehetünk büszkék.

KM

Fotó: Dodó Ferenc

Az elmúlt évszázadokban számos olyan szellemi, ipartörténeti és kulturális érték született hazánkban, amelyekre joggal lehet büszke minden magyar ember. A természeti kincsek mellett sok-sok épített örökség is erősíti azt a köteléket, ami a szülőföldhöz köt bennünket. Kilenc évvel ezelőtt, 2012. április 2-án az Országgyűlés elfogadta a hungarikumokról szóló törvényt azzal a céllal, hogy a magyarság egésze számára fontos értékeket összegyűjtsék, dokumentálják, s minél szélesebb körben megismertessék, népszerűsítsék.

Új sorozatot indítunk

Ebben a törvényben az is szerepelt, hogy a települési értéktárak mellett a megyei önkormányzatok megyei értéktárat és megyei értéktárbizottságot hozhatnak létre, hogy összesítsék a megye és a tájegység területén fellelhető értékeket. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is megalakult a megyei értéktárbizottság, s a lakossági ötletekre, javaslatokra építkezve megkezdte megyénk kulturális örökségének, épített és természeti környezetének, valamint a turizmus, a mezőgazdaság, az ipartörténet kincseinek összegyűjtését.

Sok olvasónk nem tudja pontosan, hogy milyen értékek is kerültek eddig a megyei értéktár hatalmas kincsesládájába, ezért elindítunk egy olyan sorozatot, amelyben bemutatjuk a megyei értéktárba eddig felvett büszkeségeinket. Hosszúra nyúlik ez a sorozat, hiszen jelenleg a megyei értéktárba felvett örökségek száma meghaladja a százharmincat, de menet közben újabb értékekkel is gyarapodhat a gyűjtemény.

Értékgyűjtő küldetés

A sorozat nyitányaként Baracsi Endrét, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság elnökét kérdeztük meg ennek a munkának a fontosságáról, jelentőségéről.

– A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat az elsők között hozta létre az értéktárbizottságot, s nagyon örültem annak, hogy én is a tagja lehettem. Ez a munka tulajdonképpen egy értékgyűjtő küldetés, hiszen olyan személyek kellenek ide, akik elkötelezettek a megyei értékek, a kultúra, a múltunk és a jelenben fakadó értékek iránt. Valószínűleg nálam mindez abból is fakad, hogy kis településen nőttem fel, ahol erősebbek ezek a kötődések, mindenki ismer mindenkit, s ezek kifejlesztik azokat az ösztönöket, hogy megtartsuk és megőrizzük a gyökereinket. Az értékgyűjtő küldetés pont azt erősíti meg, hogy ezeket a gyökereket tudjuk öntözni, tudjuk ápolni, s ezáltal stabilan tudjunk állni a szülőföldön. Ezért örültünk annak a lehetőségnek, hogy ezt az értékgyűjtő munkát lehetővé tette a hungarikumtörvény megalkotásával az Országgyűlés. Tavaly óta elnöke vagyok az értéktárbizottságnak, de kiemelném Karaova Magdolna, a korábbi elnök munkásságát, hiszen nagyon sokat tett azért, hogy együtt legyenek a megye és Túristvándi büszkeségei – mondta a civil szervezet elnöke.

A kultúrától a természetig

– A gyűjtőmunka az értékek teljes vertikumát átöleli, hiszen nemcsak a kiemelkedő kulturális eredményeket vesszük számba, hanem a természeti értékektől kezdve az írói és tudományos életműveken keresztül az építészetig, az oktatásig, az ipari és műszaki megoldásokig minden területen születtek olyan értékek, amiket nem szabad elfelednünk, amiket meg kell őriznünk az utókornak. Amikor megalakult a bizottság 2012-ben, még mi sem nagyon tudtuk, hogy kezdjünk a munkához. Voltak olyan értékek, amiket mi bizottsági tagok javasoltunk, de voltak olyan felvetések is, amelyek kívülről érkeztek, például a ZEMA ékszer. Ez most is így van, a bizottsági tagok is tesznek új javaslatokat, de érkeznek ötletek kívülről is. Szerencsére ez az utóbbi többségben van, bár a koronavírus-járvány miatt lecsökkent az utóbbi hónapokban a javaslatok száma. A bizottság az ötleteket megvizsgálja, átgondolja, hogy mennyire jellemzőek a megyére, mennyire van helyük a javaslatoknak a megyei értéktárban. Voltak kezdeményezések, amiket elutasítottunk, mert kisebb közösségekhez kötődtek, s ezért azt javasoltuk, hogy azokat a helyi, települési értéktárba vegyék fel.

Sohasem lesz vége

Vajon mikor fog befejeződni ez a gyűjtőmunka? – kérdeztük az értéktárbizottság elnökétől.

– Ez egy folyamatos munka, aminek már sohasem lesz vége, hiszen nemcsak a múltban gyökerező értékeket kell megtalálnunk, felkutatnunk, lajstromba gyűjtenünk, hanem a napjainkban születő értékekre is figyelnünk kell, mint például a 4 for Dance munkássága. Az elkövetkező években is találkozunk csúcsteljesítményekkel. Ennek a folyamatnak soha nem lesz vége, a jelenlegi megyei értékekhez fognak még újabbak csatlakozni. Tavaly Érték – örökség – összetartozás címmel megjelent egy kiadvány a megye 2013 és 2019 között elfogadott értékeiről, a folytonosság jegyében ennek a könyvnek is lesz még majd folytatása.

Borítókép: Baracsi Endre az Érték – örökség – összetartozás című könyvvel a kezében a kiadványt szerkesztők körében: balról Csutkai Csaba, Csordásné Szikora Erzsébet, jobbról dr. Bene János | Fotó: Dodó Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában