zimankó

2021.02.12. 11:30

Februárra tartogatja igazi arcát a tél

Folyamatosan dolgoztak a Magyar Közút Zrt. kombinált gépei.

MML, JG

Fotó: Dodó Ferenc

Megyénkben csütörtökön a hajnali órákban az esőzés előbb ónos esőbe, majd havazásba fordult át, de a Magyar Közút Zrt. sószórásra és hó­ekézésre alkalmas járművei még ez előtt többször is ún. alászórást végeztek a hozzájuk tartozó 2272 kilométernyi közúthálózaton, így megakadályozták a csapadék lefagyását – tájékoztatta szerkesztőségünket Pécsi Norbert Sándor, a cég kommunikációs osztályvezetője.

Hozzátette: a szerda esti, csütörtök hajnali időszakban a megyében rendelkezésükre álló 54, szórásra-ekézésre alkalmas kombinált géppel folyamatosan dolgoztak, több mint 700 tonna útszóró sót és közel 60 ezer liter kalcium-klorid-oldatot használtak fel. A munkájukat több helyen nehezítették a hidegfronttal együtt betörő heves széllökések. Napközben 2500 fogyasztási helyen akadozott az áramszolgáltatás Szabolcs-Szatmár-Beregben, ahol éjféltől csütörtökön 18 óráig összesen 27 műszaki mentést végeztek a megye tűzoltói.Ahogy azt a meteorológiai előrejelzések beharangozták, csütörtök virradóra megyénkbe is megérkezett a sarkvidéki levegő intenzív havazással. A viharos szél szinte vízszintesen repítette a hópelyheket. Főleg a Nyírség és a Rétköz borult fehérbe, ugyanis megyénk távolabbi részén, a Tiszaháton egész éjjel és még délelőtt is az eső esett.

Beértek a suliba

A szélsőséges hóvihar miatt arról kérdeztük meg Molnár Józsefet, a Tiszateleki Hunyadi Mátyás Általános Iskola igazgatóját, hogy megérkeztek-e a gyermekek reggel az oktatási intézménybe, ugyanis a diákok több mint fele más településen lakik.

 

– Az erős szél és a havazás ellenére jártak a távolsági autóbuszok, így a diákok reggel megérkeztek az iskolába. Több, távolabb élő tanuló azért nem jött, mert a szülők megijedtek az időjárás miatt, s nem merték elengedni a gyermeküket. Ezt jelezték is nekem telefonon. A mi iskolánkba járnak gyermekek többek között Tiszabercelről, Ibrányból, Nagyhalászból, Beszterecről, Kemecséről, Újdombrádról is. Négy órát ma biztosan megtartunk, utána döntünk a hogyan továbbról. Ha az időjárás megköveteli, hazaengedjük a gyermekeket, természetesen csak azokat, akiknek van otthon hozzátartozójuk, a többiek itt maradnak az iskolában pedagógusi felügyelettel – mondta el érdeklődésünkre az intézmény vezetője.

Rengeteg csapadék hullt

Kíváncsiak voltunk, hogy milyen lehet a közlekedés a magyar–román államhatár mellett lévő településeken. Kosztya Zoltán, Zajta polgármestere arról számolt be lapunknak, hogy azon a vidéken egész éjjel esett az eső, sőt még a délelőtti órákban is zuhogott.

– Az időjárást látva most inkább azért aggódom, hogy mi lesz az ősszel elvetett növényekkel, vajon mi marad meg belőlük ennyi eső után. Hatalmas területen áll a víz, a föld már telített, nem tudja elnyelni. A környező patakok és árkok is már színültig vannak a csapadékkal – tájékoztatta lapunkat a kistelepülés vezetője, aki egyben a Méhteleki Általános Iskola igazgatója is. – Most kaptam a hírt, hogy Rozsályban és Zajtán elment az elektromos áram, itt Méhteleken egyelőre van. Remélem, sikerül minél hamarabb visszaállítani a szolgáltatást, s nem lesz sehol sem gond a fűtéssel.

A csütörtök reggeli időjárás igencsak ráijesztett Pálosi Lászlóra, Balkány polgármesterére, hiszen a város közigazgatási területéhez tanyák is tartoznak.

– Az elmúlt órákban kijutott nekünk mindenféle csapadékból, amikkel ilyenkor számolni lehet. Éjjel az eső esett, azt követte ónos eső, hullott a hó is, majd megint ónos eső következett. Most jelen pillanatban – 11 óra körül – nem esik semmi, de még nem lélegezhetünk fel. Szerencsére eddig kevés hó esett, hótoló gépeket nem kellett munkába állítanunk, a legtöbb feladatot inkább az adta, hogy csökkentsük a csúszás veszélyét a sózott sárga homok szétszórásával. Délelőtt végigjártam a hozzánk tartozó tanyákat, mindegyik járható, a csúszós utak miatt lassabban kell közlekedni. Eddig semmilyen gondot nem jeleztek a betegeket vizsgálatokra szállító sofőrök, s nemsokára megkezdik az ebéd kiszállítását a tanyákra is. Remélem, mindenki megkapja időben az ételt – adott helyzetjelentést kérésünkre Pálosi László.

Minden gép dolgozik

– A csütörtök hajnalban elkezdődött havazás jelentősen lelassította a közúti forgalmat Nyíregyházán – tájékoztatta szerkesztőségünket a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. (NyírVV). Hajnali három órától az összes gépük folyamatosan dolgozott az önkormányzati tulajdonban lévő utakon. Összesen 7 nagy-, 8 kisgép, illetve 65 ember látta el a feladatokat. A munkát azokon az I. és II. rendű főutakon, illetve kerékpárutakon és azon járdaszakaszokon kezdték el, amelyeket a társaság kezel. Hozzátették, a munkavégzést jelentősen megnehezítette a nagy erejű szél.

Megtudtuk: ha a lehullott hó mennyisége meghaladja a tíz centimétert, a gyűjtőutak, a kiszolgáló- és lakóutcák következnek, végül pedig a földutakat takarítják. Kérdésünkre elárulták, nem tervezik rendkívüli hómunkások foglalkoztatását, viszont ismételten felhívják a figyelmet arra, hogy az ingatlanok előtti járdaszakaszok síktalanítása a tulajdonos feladata.

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/video-megerkezett-a-sziberiai-tel-nyiregyhazara-4818670/

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/folyamatosan-dolgoznak-a-kozut-gepei-4820026/

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/hofuvas-videos-korkep-szabolcs-szatmar-beregbol-4821034/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában