Megyei Értéktár - Baktalórántháza

2021.02.16. 07:37

Interaktív múzeum a kastélyban

Az államosítás után sokáig tüdőszanatóriumként használták a nemesek egykori lakhelyét.

KM

Forrás: Archív fotó - MML

Sorozatunkban bemutatjuk azokat a kincseket, amiket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság felvett a megyei értékek gyűjteményébe.

Ebben a kincsesládában több kúria és kastély is található, most a baktalórántházi Dégenfeld-kastéllyal ismerkedhetnek meg az érdeklődők a megyei értéktár honlapján olvasottak alapján.

Bővítették a kúriát

A hagyomány szerint a mai Dégenfeld-kastély elődjét Barkóczy László építette 1630 körül, de ezt az állítást semmilyen írásos dokumentummal nem lehet alátámasztani. Valószínűleg Barkóczy a baktai birtokán lévő kisebb nemesi kúriát kastéllyá bővíthette az 1633 és 1659 közötti években. Mindenesetre a szép karriert és óriási birtok­állományt felépítő Barkóczy László birtokait fia, majd unokája örökölte.

Hozomány a leánynak

1687-től Barkóczy Krisztina házassága révén a kastélynak új részbirtokosa lett, méghozzá a nagykárolyi Károlyi család. Károlyi Sándor és Barkóczy Krisztina majd negyven­évi házassága alatt a kastély sok mindenen keresztülment. A Rákóczi-szabadságharc és az 1717-es tatár betörés erősen rányomta a bélyegét a környékre. Így nem véletlen, hogy a Károlyi házaspár 1720 környékén kezdeményezte a kastély komolyabb felújítását. Ekkoriban már lányuk, Klára és férje, hallerkői Haller Gábor tulajdonában volt az épület. Károlyi Sándor 1720 és 1724 között nagyszabású felújítást végeztetett a kastélyon, ami egy emeletet is kapott. A baktai birtok 1791 után kikerült a Haller család tulajdonából, és rövid időre a bárcai Bárczay családhoz jutott. Bárczay Miklós birtokából bökönyi Beck Pál kapta meg, akinek legkisebb leánya, Paulina hozományként vitte a Dégenfeld családba.

Visszakapták az államtól

A második világháború végéig a Dégenfeld család tagjai lakták. A 20. század háborúi során a kastélyt többször feldúlták, 1945 után pedig államosították: tüdőszanatóriumként hasznosították az épületet. A helyi önkormányzat 2006-ban kapta vissza az államtól a kastélyt, de még pár évnek el kellett telnie, mire megtalálták az épületnek a legjobb szerepet: interaktív múzeum lett benne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában