Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.02.13. 11:30

Önállónak lenni, teljes életet élni

A megváltozott munkaképességű dolgozók is képesek teljes értékű munkát végezni.

KM

A Start nyíregyházi nyomdájában is dolgoznak megváltozott munkaképességű emberek | Fotó: Pusztai Sándor

Fotó:

A megváltozott munkaképességű emberek pozitívan fogadták azokat a januártól életbe lépett változásokat, melyek az elhelyezkedésüket segítik.

Mint már beszámoltunk róla, többek között eltörölték a kereseti korlátot, így azok a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülők, akik elmennek ­dolgozni, nem veszítik el az ellátásukat, akármekkora lesz is a fizetésük. A másik változás, hogy a rehabilitációs hozzájárulás fizetésére köteles munkáltatók a megváltozott munkaképességűek mellett a kötelező öt százalékos foglalkoztatási szintbe beszá­míthatják 23 éves koráig a közoktatásban sajátos nevelési igényűnek, a felsőoktatásban fogyatékosnak minősülő fiatalt.

A megye népességszámához viszonyítva körülbelül 0,55 százalék a megváltozott munkaképességű foglalkoztatottak aránya. Főként könnyű fizikai munkát végeznek jellemzően 4–6 órában.

A munkavállaló érdeke

– Személy szerint én nagyon örülök ennek a kezdeményezésnek, hiszen attól, hogy valaki megváltozott munkaképességűnek számít, még nem ér kevesebbet, függetlenül attól, hogy nyilvánvalóan vannak olyan feladatok, amelyekre nem alkalmas. Ez egy abszolút pozitív változás, mind a munkáltatók, mind pedig a munkavállalók profitálhatnak ebből – szögezte le elöljáróban Baráth Zsolt.

A HSA Kft. munkaerő-közvetítő cég nyíregyházi irodavezetője kiemelte: nagyon sok cég alkalmaz megváltozott munkaképességű dolgozót, dolgozókat.

Ez egyfajta társadalmi felelősségvállalás, a vállalatok megvizsgálták, hogy melyek azok a feladatkörök, amelyekben megváltozott munkaképességű dolgozók is teljes értékű munkát tudnak végezni, és megteremtették ezekhez a feltételeket.

– Ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy annak a cégnek, amelyik nem alkalmaz ilyen státuszú dolgozót, de a statisztikai létszáma eléri a törvényben foglalt határt, rehabilitációs hozzájárulási adót kell fizetnie.

Kérdésünkre, hogy miért fontos a megváltozott munkaképességű emberek alkalmazása, Baráth Zsolt elmondta: a nyilvánvaló financiális különbségek mellett fontos, hogy a munkavállaló érdekeit tartsuk szem előtt.

– Mindenkinek joga van a munkához, ők is azért dolgoznak, hogy magasabb életszínvonalat tudjanak biztosítani maguknak, a családjuknak. Bár az egészségi állapotuk sokszor hátráltatja őket ebben, szeretnének teljes életet élni, önállóak lenni és minél jobban végezni a munkájukat.

Keresik a munkavállalókat

– A Michelin Hungária elkötelezett a diverzitás és az esély­egyenlőség mellett. Ennek jegyében évek óta foglalkoztatunk megváltozott munkaképességű kollégákat, a gyártás technológiájából fakadóan adminisztratív és kiszolgáló területeken – mondta dr. Nemes Attila, a Michelin Hungária Kft. nyíregyházi gyárának igazgatója.

– A siker legfontosabb tényezője, hogy jól mérjük fel az adott kolléga munkavégzési korlátait, és amennyiben szükséges, ennek megfelelően átszervezzük és adaptáljuk a posztokat és a feladatokat.

A tapasztalataink egyértelműen pozitívak, mind a megváltozott munkaképességű dolgozók, mind a kollégáik szempontjából. Az előnyöket csapatösszetartásban, elkötelezettségben, motivációban látjuk, ami természetesen ösztönzően hat a teljesítményre és a munkahelyi légkörre is.

– Éppen ezért azokra a posztokra, ahol a munkavédelmi és munkaegészségügyi feltételek ezt lehetővé teszik, aktívan keressük a megváltozott munkaképességű munkavállalókat – tette hozzá dr. Nemes Attila.

Bővítették a létszámot

– A Szatmár Nektárja Nonprofit Kft. tevékenysége szerteágazó, fő profilja jelenleg a vendéglátás és a szállásszolgáltatás. A Régi Posta Büfét üzemeltetjük, ami ahhoz képest, hogy Géberjén kistelepülés, kifejezetten népszerű és sikeres, nagyon szeretik a turisták is. Kollégáink kizárólag megváltozott munkaképességű, fogyatékkal élő dolgozók, akik leginkább konyhai feladatokat látnak el. Nagyon jól főznek, ők készítik a környék legfinomabb lángosát – árulta el Huber Katalin.

A cég ügyvezetője hozzátette: ifjúsági szállásuk mellett nyáron szeretnének egy kávézó-teaházat is nyitni.

Ahogy január 1-jén megjelent a rendelet, megragadtuk a lehetőséget, és bővítettük a dolgozói létszámunkat.

– Tíz megváltozott munkaképességű kollégánk van, akik különböző mértékű egészségkárosodással élnek. Ez már önmagában is olyan helyzetbe kényszeríti őket fizikálisan és lelkileg egyaránt, amiből nagyon nehéz kiutat találni. Mint mindenkinek, nekik is fontos, hogy hasznosnak és tevékenynek érezzék magukat, hogy legyen célja a napjaiknak.

– A Jót s Jól Egyesület, valamint a Szatmár Nektárja Kft. célja, hogy úgy adjon nekik munkát, hogy közben javítson az életminőségükön, a mentális egészségükön – és nem utolsósorban az anyagi helyzetükön, ezáltal nem szorulnak perifériára. Esetükben ugyanúgy teljes értékű emberekről beszélünk, de mivel például halláskárosodással vagy látássérültként élnek, meg kell találnunk a számukra megfelelő munkakört – magyarázta Huber Katalin, aki úgy tapasztalta, hogy kollégái örömmel járnak dolgozni, lelkesek, nyitottak, mindenben aktívan részt vesznek, és a tudásuk legjavát adva végzik a feladataikat.

Jelentős, pozitív változás

– A megváltozott munkaképességűek keresetkorlátozásának eltörlése nagyon jó hír, még akkor is, ha ez a Start közel ezerfős alkalmazotti létszámából csak néhány dolgozót érint – mondta Balogh Zoltán, a Start Nonprofit Kft. vezérigazgatója, aki emlékeztetett, hogy attól, akinek három hónapot meghaladóan a keresete több volt, mint a mindenkori minimálbér másfélszerese, megvonták az ellátást.

A Start nyíregyházi nyomdájában is dolgoznak megváltozott munkaképességű emberek | Fotó: Pusztai Sándor

– Az új szabályozás az érintetteket pozitívan érinti, hiszen ezentúl a munkájuk értékével arányos bérezésben részesülhetnek. A mostani jogszabály-módosítás nálunk csak néhány dolgozót érint, de tény, hogy azoknak a megváltozott munkaképességű munkavállalóinknak, akik közgazdász, jogi vagy mérnöki végzettséggel rendelkeznek, üdvözítő az új rendelkezés.

– A minimálbér emelése inkább érinti a céget, ezt ugyanis több száz alkalmazottunk megérzi, természetesen pozitív értelemben: a pénztárcáján – fogalmazott Balogh Zoltán vezérigazgató.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában