sál, sapka

2021.02.11. 07:46

Videó: megérkezett a szibériai tél Nyíregyházára!

Amit ígértek, beigazolódott: viharos szél, erős havazás, kemény fagy érkezett csütörtök reggelre.

Fotó: Máté János

Ahogy azt a meteorológiai előrejelzések beharangozták, csütörtök virradóra megyénkbe is megérkezett sarkvidéki levegő intenzív havazással. A viharos szél szinte vízszintesen repítette a hópelyheket. Főleg a Nyírség és a Rétköz borult fehérbe, ugyanis megyénk távolabbi részén, a Tiszaháton egész éjjel és még délelőtt is az eső esett.

A szélsőséges hóvihar miatt arról kérdeztük meg Molnár Józsefet, a Tiszateleki Hunyadi Mátyás Általános Iskola igazgatóját, hogy vajon megérkeztek-e a gyermekek reggel az oktatási intézménybe, ugyanis a diákoknak több mint a fele más településen lakik.

– Az erős szélfúvás és a havazás ellenére jártak a távolsági autóbuszok, így tulajdonképpen a diákok megérkeztek az iskolába reggel. Több, távolabb élő tanuló azért nem jött iskolába, mert a szülők megijedtek az időjárás miatt, s nem merték elengedni a gyermeküket. Ezt jelezték is nekem telefonon. A mi iskolánkba járnak ugyanis gyermekek többek között Tiszabercelről, Ibrányból, Nagyhalászból, Beszterecről, Kemecséről, Újdombrádról is. Négy órát ma biztosan megtartunk, utána döntünk a hogyan továbbról. Ha a további időjárás megköveteli, akkor hazaengedjük a gyermekeket, természetesen csak azokat, akiknek van otthon hozzátartozójuk, a többiek itt maradnak az iskolában pedagógusi felügyelettel – mondta el érdeklődésünkre az intézmény vezetője.

Kosztya Zoltán, Zajta polgármestere arról számolt be lapunknak, hogy azon a vidéken egész éjjel esett az eső, sőt még a délelőtti órákban is zuhogott.

– Az időjárást látva most inkább azért aggódom, hogy mi lesz az ősszel elvetett növényekkel, vajon mi marad meg belőlük ennyi eső után. Hatalmas területen áll a víz, a föld már telített, nem tudja elnyelni. A környező patakok és árkok is már színültig vannak a csapadékkal – tájékoztatta lapunkat a kis település vezetője, aki egyben a Méhteleki Általános Iskola igazgatója is.

– Most kaptam a hírt, hogy Rozsályban és Zajtán elment az elektromos állam, itt Méhteleken egyelőre van. Remélem, sikerül minél hamarabb visszaállítani a szolgáltatást, s nem lesz sehol sem gond a fűtéssel.


A közlekedők gyakorlatilag valamennyi megyében találkozhatnak valamilyen téli időjárási jelenséggel, sőt egyes megyékre több időjárási jelenségre vonatkozóan is magas, narancssárga figyelmeztetés van érvényben – figyelmeztet kora reggel kiadott közleményében a Magyar Közút.

Nyíregyházán reggel hat után társult a fagyos szélhez intenzív havazás, igen nehéz közlekedési körülményeket teremtve a reggeli csúcsban.

A közlekedőknek az ország észak-keleti részein, vagyis Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, illetve a hófúvásokban leginkább érintett területeken kell téliesebb időjárásra számítaniuk. Sőt, a csapadékos időjárás miatt felázott talaj nyomán már az éjszakai, hajnali órákban is fákat döntött ki a viharos szél, így ilyen esetekre több megyében is számítania kell az autósoknak a nap folyamán.

Az ónos eső és a tapadó hó mennyiségétől és súlyától függően pedig kisebb-nagyobb ágak is letörhetnek, amelyek akár az úttestre kerülve a közlekedést is befolyásolhatják.

Kidőlt fák az utakon

Több helyen kidőlt fák okoztak fennakadást a közlekedésben. A kisvárdai, záhonyi, baktalórántházi és nyíregyházi hivatásosok is vonultak úttestre dőlt fák miatt. A tűzoltók Dombrád és Pátroha között, Mándok Kálonga-tanyánál, Nagycserkesznél, valamint Baktalórántháza és Ófehértó között is motoros láncfűrésszel avatkoztak be – közölte szerkesztőségünkkel a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A 36-os főúton, az időjárási körülmények miatt a 24-es km-től, Tiszavasvári belterületétől a 46-os km-ig, a 338-as főút csomópontjáig ideiglenesen 7,5 t súlykorlátozást vezettek be – közölte az Útinform.

Sok a baleset

Árokba csúszott egy kisbusz a Kemecse és Nyírbogdány közötti útszakaszon. A balesethez a nyíregyházi hivatásos tűzoltók érkeztek ki. A műszaki mentési munkálatok idején a helyszínen félpályán halad a forgalom.

Fotó: F.J./Traffipax Kisvárda

Keresztbe fordult egy kisteherautó a 338-as számú úton, Nyíregyháza térségében.

Árokba csúszott egy kisbusz Nyírtassnál, a pálinkafőzde közelében.

Kidőlt fa okozott útakadályt Kékcse után Cigánd irányában. A cigándi tűzoltók avatkoztak be.

Árokba csúszott egy személygépkocsi Kisvárdánál a 4-es főúton a várost elkerülő út körforgalmánál. Ott jelenleg is félpályás az útlezárás!

Fotó: R.M. Szabolcs-Trafi/Útinfó

Az Útinform tájékoztatása szerint több jármű ütközött össze az M3-as autópályán is, Budapest felé a 69-es kilométernél, a Gyöngyös-Nyugat csomópontnál. Egy sávon araszol a forgalom, nagy a torlódás.

Ugyancsak Budapest felé, Polgár térségében, a 171-es kilométernél két kamion és egy rendőrautó szenvedett balesetet, ott a külső sávot zárták le.

10:10

Lesodródott az úttestről és az út menti árokba hajtott egy gépkocsi csütörtök délelőtt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a 41-es főút Pusztadobos és Vásárosnamény közötti szakaszán, Pusztadobos közelében. A balesetet szenvedett jármű műszaki mentéséhez a vásárosnaményi önkormányzati tűzoltókat riasztották a helyszínre.

10:39

Összeütközött két gépkocsi csütörtök délelőtt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a 4-es főút Nyírtass és Ajak közötti szakaszán. A balesethez a kisvárdai hivatásos tűzoltók érkeztek ki, akik áramtalanították a járműveket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában