Túlfogyasztás és pazarlás

2021.03.27. 11:43

Egyórányi „kikapcsolódás” a Földnek

Nem lehet mindig csak kivenni a természet kosarából, néha vissza is kell tennünk oda.

TG

Adjunk egy órát a Földnek

Forrás: Illusztráció

A Föld órája elnevezésű kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a mérhetetlen pazarlásra és a környezettudatos életmód fontosságára. A WWF Magyarország arra buzdít mindenkit, hogy március 27-én, azaz ma este 20.30 órakor minél többen oltsuk le a világítást és kapcsoljunk ki otthon minden elektronikus berendezést egy órára, ezzel kifejezhetjük támogatásunkat a természeti értékeink megóvása mellett.

– Korunk legnagyobb problémája a túlfogyasztás és a pazarlás! Természeti kincseink végesek, és az ember úgy bánik velük, mintha alanyi jogon járnának – osztotta meg gondolatait a témában a Nyírteleken élő Berberovics-Sóvári Viktória, aki lelkes környezetvédő.

Csodák születhetnek

– Nem lehet mindig csak kivenni a természet kosarából, néha vissza is kell tennünk oda. Amikor az emberek képesek összefogni, akkor csodák születnek, arról nem beszélve, hogy milyen fantasztikus érzés valami nagy és segítő dolognak a részévé válni. Egyetlen döntés: „Igen, én is lekapcsolom a világítást egy órára!” Annyira megszoktuk már, hogy bármikor felkapcsoljuk a villanykapcsolót, van áram, az elektromos kütyük pedig 24 órában rendelkezésünkre állnak. Arra biztatok mindenkit, hogy legyen ennek a rendkívüli kezdeményezésnek a része. Tanítsuk már most meg gyerekeinknek, hogy mennyire fontos dolgot teszünk együtt, összefogva, aminek hosszú távon egyre nagyobb eredménye lesz, amihez most mindannyiunkra szükség van. Egyetlen óra a szombat esténkből, egyetlen óra a 24 óránkból, sőt egyetlen óra a 8760-ból, ha egy évre levetítjük. Adjuk ezt az órát a Földnek, hogy gyógyulhasson egy kicsit. Kapcsoljuk le az elektromos főkapcsolót, a telefont, laptopot, tabletet, gyújtsunk egy gyertyát, egy finom tea mellett beszélgessünk családtagjainkkal, vagy csak üljünk le, és figyeljük az érzéseinket, azt, hogy micsoda nyugalom lesz körülöttünk. A gyerekek imádni fogják! Bízom benne, hogy 20.30 órakor szemtanúi lehetünk majd, ahogy lassan minden lépcsőházban, minden szomszédban sötét lesz, és egy kicsi gyertya pislákol csupán a szobákban. Legyünk együtt a Föld gyógyítói! – buzdít mindenkit az egyórás „kikapcsolódásra” Berberovics-Sóvári Viktória.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában