Helyi közélet

2021.03.25. 20:00

Harc az illegális szemét ellen – térfigyelő kamerák képei buktatják le a tilosban járókat

Ha felszámolnak egy tiltott helyen lévő kupacot, másik alakul ki.

KM

Forrás: Közterület felügyelet

A köztisztaságért felelős szakemberek úgy érzik, szélmalomharcot vívnak a településükön az illegálisan elhelyezett hulladékok ellen. Ha valahol felszámolnak egy tiltott helyen létesült szeméthegyet, a közelben hamarosan egy másik alakul ki. Ezzel a problémával nemcsak Nyíregyháza küzd, hanem mint összeállításunkból kiderül, Nagykálló és Mátészalka önkormányzata is.

Nyíregyházán kétszáz térfigyelő kamera működik, s akarva-akaratlanul is megmutatják az illegális szemétlerakókat.

A szemét bizony szemét dolog, különösen akkor, ha mások nyakába varrjuk a saját kidobandó hulladékunkat. Márpedig ezt néhányan sajnos többször is megteszik. Akkor van baj, ha ezt kamerák előtt teszik. Nyíregyházán 200 térfigyelő kamera működik. Nem az a feladatuk, hogy az illegális szemétlerakókat figyeljék, de minden olyan esetet „kiszúrnak”, ami törvénybe ütközik, így olykor a szemetelésnek is tanúi lehetnek. Éppen egy ilyen felvételt tettünk közzé keddi lapszámunkban, a szerkezet a Bottyán utcában ért tetten több „tilosban” járó (szemetelő) gépjárművet.

– A város térfigyelő kameráit a közterület-felügyelet üzemelteti – mondta el lapunknak Bodrogi László felügyeletvezető. – Ezek általában a közgyűlés döntése alapján kijelölt helyekre kerülnek, de nem ritka, hogy nagyobb volumenű beruházásoknál is kihelyeznek belőlük: így kerültek például az Örökösföldre, az Érkerti lakótelepre, Jósavárosba vagy a Huszártelepre – magyarázta Bodrogi László. Nem győzte hangsúlyozni, hogy ezek a rendszerek elsősorban bűncselekmények, szabályszegések megelőzésére szolgálnak egy-egy adott területen, figyelésükre 24 órás szolgálatot biztosítanak.

 

– Ha a beosztott kolléga szabályszegést tapasztal, értesíti a szolgálatban lévő közterület-felügyelőt. Nyilván olyankor is történhet szabálysértés, amikor nem tartózkodik emberünk a helyszín közelében, ilyenkor a Tevékenységirányító Központot riasztják, ők gondoskodnak a további teendőkről. A felügyeletünk 2016 óta üzemeltet kamerákat a városban, de súlyos bűncselekményt az elmúlt öt esztendő alatt igen keveset láttunk (persze szinte valamennyit kiszúrtuk). Ennek egyszerű az oka: a bűncselekmények nagy része nem a kamerák alatt történik, de ha a forró nyom közelében vannak, szolgálhatnak értékes információkkal, az arra elhaladókra irányíthatják rá a figyelmet.

Szemléletváltásra van szükség

– Egy közterület-felügyelő csak akkor szabhat ki bírságot, ha tetten ér valakit. Amikor például a kamerán keresztül láttuk, hogy a Huszártelepen szemetet pakolnak le, annyit tehettünk, hogy feljelentést tettünk, megadva a jármű rendszámát, amit természetesen le is tudunk kérdezni. Életszerű helyzet, hogy valaki gyalogosan vagy kerékpáron viszi az illegális lerakóhoz a pakkját. Ilyen esetben csak akkor tudunk hatékonyan fellépni, ha a felügyelőnk a közelben van. Az illegális szemételhelyezés akár milliós bírságot is vonhat maga után, de nem feladatunk, hogy elbíráljuk a helyzet súlyosságát, ebben a megyei kormányhivatal az eljáró hatóság, a Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály jogköre – magyarázta a felügyeletvezető.

Hozzátette: komolyabb eredmény csak szemléletváltással érhető el, ami a maghéj szétköpködésére és a cigarettacsikk szétdobálására is igaz. Ahogy az említett felvételen látszik, a Bottyán utcában sem kellett volna szemetet lerakni, pláne nem mellé! Hiszen két kilométerre onnan van egy hulladékudvar a Kerék utcában. De említhetjük a belvárosi hulladékudvart az Északi temető mögött, vagy egy másik legális hulladéklerakót a Nagyszállási út végén, ezekben ingyenes átvesznek mindenféle szemetet.

Jutalmat ajánlottak fel

– Az illegális szemétlerakók problémája sajnos Nagykállót is érinti – mondta lapunknak Horváth Tibor polgármester.

– Mindent megteszünk azért, hogy megoldjuk ezt a problémát, a közmunkásainknak is folyamatosan munkát ad a hulladék elszállítása, de sokszor úgy érzem, szélmalomharcot vívunk: amint eltakarítunk egy szemétkupacot, másnapra néhány méterrel arrébb feltűnik egy új.

A polgármester szerint a probléma egyik oka az lehet, hogy a házfelújításokból megmaradt törmeléket vagy a lomtalanításra szánt bútorokat csak hétköznapokon lehet elszállítani, így sokan alternatív megoldást keresnek. Erre lehet következtetni abból is, hogy a felújítások és építkezések mellett kihelyezett konténerekre mindig gyorsan „lecsap” egy-egy szemfüles szemetelő.

– Csak tavaly százkonténernyi illegálisan lerakott szemetet hordtunk el, és olyan is előfordult, hogy egy komplett ház berendezésére alkalmas régi bútort szedtünk össze – tette hozzá. – Nagyon nehéz megbüntetni azokat, akik így szabadulnak meg a hulladéktól, hiszen csak tettenérésnél alkalmazhatók szankciók. Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy jutalmat ajánlunk fel azoknak, akik fényképekkel vagy videófelvételekkel tudnak bizonyítani egy-egy törvénytelen szemétlerakást.

Szinte hetente érkezik jelzés

A Mátészalkai Városgazda Nonprofit Kft. munkatársa Gergely Zsolt városgondnok, aki csapatával rengeteget dolgozik a település tisztaságáért. Azt mondja, az illegális hulladéklerakás a külterületi városrészeken jellemző, a leginkább érintett terület az úgynevezett Cserepeshegy, aminek a megtisztítására csak tavaly tizennégy napot fordítottak.

– Hetente érkezik jelzés külterületen „felejtett” hulladékról. A városgondnokság munkatársai tavaly a városi illegális hulladék felszámolására 224 munkaórát fordítottak egyéb feladataik mellett. Ebben a munkában a segítségünkre vannak a közfoglalkoztatottak is, tavaly közös erővel, városi szinten 180 tonna kommunális hulladéktól és 200 tonna építési törmeléktől szabadítottuk meg Mátészalkát. Az önkormányzat további 1550 négyzetméternyi terület megtisztítására nyújtott be pályázatot, ami vélhetően több mint 1550 tonna hulladék elszállítását segítheti majd elő – mondta Gégény Zsolt, és hozzátette, az illegális ­hulladéklerakókkal szembeni harc folyamatos, a cél, hogy a gócpontok végleg megszűnjenek.

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/eljaras-indul-kamerak-felvetelei-buktattak-le-a-szemeteloket-nyiregyhazan-fotok-4924444/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában